Američki CDC preporučuje široku upotrebu cjepiva protiv covida

ATLANTA, 14. rujna 2023. (Hina/Reuters) - Ravnateljica američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) službeno je preporučila široku upotrebu ažuriranih cjepiva protiv covida-19, koje je odobrila vlada dok se zemlja priprema za početak kampanje cijepljenja za nekoliko dana.

Konačna preporuka ravnateljice Mandy Cohen dolazi nakon što je panel savjetnika CDC-a glasovao ovaj tjedan 13-1 za preporuku cjepiva Pfizer/BioNTecha i Moderne.

Za razliku od Europe, CDC nije odlučio da im je ciljna skupina određeno visokorizično stanovništvo kao što su neki stručnjaci sugerirali, a druge zemlje preporučile. Cjepiva su dio nastojanja dužnosnika javnog zdravstva da sljedeća cjepiva protiv covida bolje usklade s aktualnom varijantom virusa koja cirkulira, baš kao što se radi s cjepivima protiv gripe.

Preporuke CDC-a razlikuju se od onih u većini europskih zemalja koje su izdale smjernice. Ovog mjeseca, Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) rekao je da bi programi cijepljenja u zemljama EU-a trebali dati prednost osobama u dobi od 60 godina i starijima, kao i drugim ranjivim skupinama.

U Njemačkoj su docjepljivanja usmjerena na ove skupine, dok je britansko vladino povjerenstvo za cjepiva priopćilo da će samo odraslima od 65 godina i starijima te nekim drugim kategorijama biti ponuđeno cjepivo jer će oni najvjerojatnije imati koristi.

Članovi panela američkog CDC-a rekli su da preporučivanje cjepiva svima nadmašuje komplikacije nastale preciznijim preporukama.

"Snažno podržavam univerzalnu preporuku", rekla je članica panela i profesorica na Harvard Medical School dr. Camille Kotton

Savjetnici CDC-a sastali su se dan nakon što je američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila ažurirana cjepiva protiv covida koje su proizveli Pfizer i njegov njemački partner BioNTech, kao i Moderna, za osobe od 12 i više godina, te ih odobrila za hitnu upotrebu kod djece od 6 mjeseci do 11 godina.

Cjepivo Novavaxa na bazi proteina FDA još uvijek razmatra.

Mutirajući virus

Razvijanje cjepiva za ciljanje najnovijih varijanti koronavirusa koji stalno mutira razvija bio je izazov za dužnosnike javnog zdravstva u cijelom svijetu od početka pandemije 2020. godine, pri čemu su neke varijante više zabrinjavajuće od drugih.

"Mislim da široka strategija poticanja ima smisla", rekla je Caitlin Rivers, viša znanstvenica u Centru za zdravstvenu sigurnost Johns Hopkins u Baltimoreu, dodajući da iako virus nije uzrokovao toliko hospitalizacija i smrti kao prije, još uvijek kruži.

Rivers je dodala da je znatiželjna čuti preporuku odbora za mlade muškarce, "jer vidimo da u rijetkim slučajevima mladi muškarci mogu razviti miokarditis".

Stopa miokarditisa nakon primanja booster doza kod adolescenata i mladih odraslih muškaraca niža je od one uočene nakon primarne serije cijepljenja, rekla je dužnosnica CDC-a Megan Wallace na sastanku.

Rekla je da su podaci ograničeni zbog manjeg broja ubrizganih doza docjepljivanja i dodala da duži razmaci između ažuriranih doza također mogu utjecati na stope miokarditisa u ovoj populaciji.

Zaraza covidom i hospitalizacije rastu u Sjedinjenim Državama, Europi i Aziji, ali ostaju daleko ispod prethodnih vrhunaca. Smrtnost je relativno niska u Sjedinjenim Državama – zabilježeno je oko 2000 prošlog mjeseca – iako je zemlja doživjela 1,1 milijun smrtnih slučajeva od covida od početka pandemije.