Broj umrlih zbog vrućina mogao bi se učetverostručiti do sredine stoljeća

Zdravstveni problemi i smrti zbog visokih temperatura sve su češći zbog zagrijavanja planeta, objavila je međunarodna skupina zdravstvenih stručnjaka u utorak, predviđajući da će do sredine stoljeća zbog vrućina umirati 370 posto više ljudi godišnje. 

Svijet je već na 1,1 stupnja zagrijavanja u odnosu na predindustrijsko razdoblje, zbog čega je prošle godine u prosjeku u svijetu bilo oko 86 dana s opasno visokim temperaturama, stoji u izvješću objavljeno u zdravstvenom časopisu Lancet. 

Vrućine najviše prijete starijima od 65, a broj umrlih zbog viših temperatura u toj je dobnoj skupini prošlog desetljeća u odnosu na razdoblje od 1991. do 2000. godine narastao za 47 posto. 

Istraživanje u kojem je sudjelovalo više od stotinu stručnjaka iz 52 institucije i agencija Ujedinjenih naroda produbljuje zabrinutost zbog zdravstvenih posljedica globalnog zagrijavanja. 

Studija objavljena ranije ove godine zaključila je kako je tijekom ljeta 2022. godine zbog toplinskih valova umrlo oko 61 tisuća ljudi, prenosi Reuters. 

''Plaćamo u životima'', upozorila je voditeljica izvješća Marina Romanello, govoreći o nedovoljnom djelovanju svijeta po pitanju klimatskih promjena. 

U izvješću Lanceta stoji i kako je izloženost vrućinama 2022. dovela do 490 milijardi radnih sati manje, odnosno 42 posto u odnosu na razdoblje od 1991. do 2000. godine. 

Učestaliji toplinski valovi mogli bi ugroziti i opskrbu hrane za još 525 milijuna ljudi, upozorava se. 

Međunarodni skup Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama COP28, koji krajem mjeseca kreće u Dubaiju, po prvi put će se osvrnuti na zdravstvene posljedice globalnog zagrijavanja.