Certificiran splitski bolnički helidrom

Obnovljeni helidrom Kliničkog bolničkog centra (KBC) Split postao je prvi certificirani bolnički helidrom za dnevne i noćne operacije u Hrvatskoj sukladno međunarodnim standardima, priopćeno je u ponedjeljak iz bolnice.

Helidrom je dobio međunarodno odobrenje za uporabu 28. lipnja pošto je Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo utvrdila da su zadovoljene sve međunarodno propisane odredbe.

Inspekcijski nadzor obuhvatio je pripadajuću infrastrukturu, vizualna sredstava za navigaciju, spasilačko-vatrogasnu zaštitu, zaštitnu površinu i prepreke na i oko heliodroma.

“Helidrom KBC-a Split je u sustavu organizacije zbrinjavanja životno ugroženih pacijenata te je najvažniji i najprometniji medicinski helidrom u Hrvatskoj na kojem se godišnje izvede oko 500 helikopterskih transporta, osobito pacijenata s otoka”, navode u KBC u Split.

Poseban je i po tome što se jedino s njega obavlja helikopterski transport životno ugrožene novorođenčadi kojeg je 2002. godine pokrenuo sadašnji ravnatelj bolnice dr. Julije Meštrović, a tadašnji voditelj Jedinice intenzivnog liječenja djece.

Rekonstrukcija je započela u listopadu 2023. a radovi su završeni u ožujku ove godine. Vrijednost rekonstrukcije iznosila je više od 855 tisuća eura.