Europski dan darivanja organa pod sloganom Tvoja sadašnjost je njihova budućnost

SPLIT, 14. listopad 2023. (Hina) - Središnje obilježavanje za Hrvatsku Europskog dana darivanja organa poslije smrti organizirano je u subotu na splitskoj Rivi pod sloganom "Tvoja sadašnjost je njihova budućnost", a građane se na posebnom štandu informiralo o važnosti doniranja organa.

"Motiv slogana 'Tvoja sadašnjost je njihova budućnost' je činjenica da 18 pacijenata svaki dan umire u Europi čekajući na transplantaciju", rekla je Branka Malnar Grubišić iz Ministarstva zdravstva.

Naglasila je i kako se u Hrvatskoj ove godine bilježi porast darivatelja organa i izvršenih transplantacija u odnosu na prošlu godinu.

"Ove smo godine do 1. listopada imali 87 darivatelja organa te su izvršene ukupno 223 transplantacije solidnih organa – 104 bubrega, 79 jetri, 42 srca, 10 pluća i četiri gušterače," rekla je Malnar Grubišić. Dodala je kako je cilj akcije potaknuti na razmišljanje o darivanju organa poslije smrti, te motivirati zainteresirane na razgovor o tomu.

Volonterka Zaklade Ana Rukavina Esma Čečuk Jelčić je istaknula kako je ugodno iznenađena zanimanjem građana na splitskoj Rivi za  informacije o darivanju organa.

"Građani su nam najčešće prilazili našem informativnom štandu s pitanjem kako mogu postati darivatelji organa", kazala je Čečuk Jelčić. Dodala je kako je zaklada Ana Rukavina u posljednjih desetak godina osigurala 167 transplantacija.

Toni Lozančić iz splitskog KBC-a je istaknuo kako je nužno širiti svijet o važnosti darivanja organa.

"Ovakvim akcijama razbijamo nepovjerljivost nekih građana u darivanje organa zbog religijskih razloga," kazao je Lozančić.

Obilježavanje Europskog dana darivanja (EDD) i presađivanja organa organizira se svake godine u jednoj od europskih zemalja, druge subote u listopadu. Ove godine EDD se službeno trebao obilježiti 7.listopada u Španjolskoj.

"Budući da trenutno Španjolska predsjeda Vijećem EU sve aktivnosti su prolongirane za početak studenog (9.-10. studenoga) kada će se u Santanderu, Španjolska održati Globalni summit o transplantaciji i obilježiti Europski dan darivanja", navodi se u priopćenju.