Francuski parlament uvrstio u ustav pravo na pobačaj

Francuska je u ponedjeljak postala prva zemlja na svijetu koja je uvrstila pravo na pobačaj u ustav, što su skupine za prava žena pozdravile kao povijesni korak, a oštro kritizirale skupine koje se bore protiv pobačaja.

Zastupnici u Narodnoj skupštini i senatori velikom većinom podržali su taj potez sa 780 glasova za, dok ih je protiv bilo 72.

Povodom spomenutog glasanja sazvana je bila zajednička sjednica oba doma parlamenta pod pozlaćenim stropovima palače Versailles.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozdravio je “francuski ponos” i “univerzalnu poruku” nakon glasanja.

“Proslavimo zajedno novu slobodu zajamčenu u ustavu”, napisao je Macron u poruci objavljenoj na X-u.

Aktivisti za prava na pobačaj okupljeni u središtu Pariza klicali su i pljeskali dok je Eiffelov toranj svjetlucao u pozadini i prikazivao poruku “MyBodyMyChoice” (Moje tijelo moj izbor), kada je rezultat glasanja objavljen na golemom ekranu.

Prava na pobačaj imaju veću podršku u Francuskoj nego u Sjedinjenim Državama i mnogim drugim zemljama, a ankete pokazuju da oko 80 posto Francuza podržava legalnost pobačaja.

“Šaljemo poruku svim ženama: vaše tijelo pripada vama i nitko ne može odlučivati umjesto vas”, rekao je premijer Gabriel Attal zastupnicima uoči glasovanja.

Žene imaju zakonsko pravo na pobačaj u Francuskoj od 1974.

Odluka Vrhovnog suda SAD-a iz 2022. da poništi presudu u predmetu Roe protiv Wadea kojom je ženama priznato pravo na pobačaj u svim saveznim državama SAD-a, potaknula je aktiviste da pokušaju Francusku učiniti prvom zemljom koja će eksplicitno unijeti pravo na pobačaj u ustav.

No, potez francuskog parlamenta nije bio izuzet od kritika.

Čelnica krajnje desnice Marine Le Pen rekla je da Macron to koristi za skupljanje političkih bodova zbog velike podrške pravu na pobačaj u zemlji.

“Glasat ćemo za uvrštenje u ustav jer nemamo problema s tim”, rekla je Le Pen novinarima uoči glasanja u Versaillesu, dodavši da je pretjerano govoriti o povijesnom koraku jer, kako je rekla, “nitko ne ugrožava pravo na pobačaj u Francuskoj”.

Pascale Moriniere, predsjednica Udruge katoličkih obitelji, nazvala je ovaj potez porazom boraca protiv pobačaja.

“To je i poraz za žene,” rekla je, “i, naravno, za svu djecu koja neće dočekati svjetlo dana.”