Genetsko otkriće: Depresija može biti izravan uzrok dijabetesa tipa 2!

Novo genetsko istraživanje britanskih znanstvenika pokazalo je da depresija može biti izravan uzrok razvoja dijabetesa tipa 2.

U svijetu od dijabetesa boluje 422 milijuna ljudi, a među njima ih 95 posto ima dijabetes tipa 2. 

Znanstvenici su i prije znali da u pacijenata s dijabetesom tipa 2 postoji dvaput veća vjerojatnost od razvoja depresije u usporedbi s onima koji od te bolesti ne boluju.

No nije bilo u potpunosti razjašnjeno uzrokuje li depresija dijabetes, ili je obrnuto. 

Stoga su se u ovom istraživanju koristili statističkom metodom, Mendelovom randomizacijom, da bi analizirali genske i zdravstvene podatke. 

Prvi su put otkrili da depresija izravno povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, ali ne i obrnuto. 

Otkrili su i da postoji sedam genskih varijanti koje pridonose razvoju i dijabetesa tipa 2 i depresije.

Riječ je o zajedničkim genima koji imaju važnu ulogu u proizvodnji inzulina ili upalama mozga, gušterače, ili masnoga tkiva, a promjene u tim biološkim procesima potencijalno objašnjavaju kako depresija utječe na dijabetes. 

Premda nije pronađen izravan uzrok koji bi ukazivao na to da dijabetes uzrokuje depresiju, stručnjaci i dalje vjeruju da teret života s dijabetesom tipa 2 može biti odlučujući faktor u razvoju depresije.

"Ova iznimno važna studija daje nam nove uvide u poveznice između genetike, dijabetesa tipa 2 i depresije", rekla je Elizabeth Robertson, direktorica istraživanja u udruzi Diabetes UK., što je otkriveno nakon što su znanstvenici ispitali genetske podatke stotina tisuća stanovnika Velike Britanije i Finske.

Pokazalo se da je među 19.344 sudionika studije oboljelih od dijabetesa tipa 2, u njih 5000 potvrđena dijagnoza depresije, a 153.000 ih je prijavilo više simptoma te bolesti. 

"Ova bi saznanja mogla pomoći zdravstvenim radnicima da poboljšaju skrb i podršku depresivnim osobama i da se spriječi razvoj više slučajeva dijabetesa tipa 2", rekla je.

Studija je objavljena u časopisu Diabetes Care i otkrila je da i prekomjerna tjelesna težina i pretilost imaju ulogu u razvoju dijabetesa, a u 36,5 posto ispitanih je u izravnoj vezi.

Obzirom na to da su u istraživanju autori povezali depresiju, dijabetes tipa 2 i pretilost, kazali su kako se nadaju da će njihov rad potaknuti liječnike da češće šalju pacijente s dijagnosticiranom depresijom na testove za otkrivanje dijabetesa tipa 2 i ostalih sličnih zdravstvenih stanja.

Genetska istraživanja važna su da bi se u populaciji identificirali prisutni genomski faktori koji dovode do bolesti.