Gotovo 40 posto talijanskih tinejdžera konzumiralo drogu

Gotovo 960.000 Talijana u dobi između 15 i 19 godina, odnosno 39 posto njih, barem je jednom konzumiralo opojna sredstva, pokazalo je u utorak godišnje vladino izvješće u parlamentu, dok se zlouporaba droga približila razinama prije pandemije covida-19.

Kokain i kanabis

Prošle je godine u Italiji, zemlji gdje moćne mafijaške skupine krijumčarenjem droga zarađuju milijarde eura, otprilike 54.000 mladih koristilo kokain, a oko 550.000 je reklo da su najmanje jednom konzumirali proizvode od kanabisa.

Alfredo Mantovano, podtajnik u desničarskoj vladi premijerke Giorgije Meloni, na tiskovnoj je konferenciji rekao da se nezakonita opojna sredstva šire poput “pandemije” u Italiji te da postoji niska svijest o toj opasnosti.

Vlada je rekla da je 2022. u Italiju prokrijumčarena droga u vrijednosti od otprilike 16,4 milijarde eura, uglavnom kokain i proizvodi od kanabisa, što je više od 15,5 milijardi zabilježenih 2021. i bliže razinama prije pandemije covida-19, koja je smanjila potrošnju droga.

Fentalin

Vlada je istaknula potrebu za podizanjem svijesti o zloporabi fentanila, smrtonosne droge koja još nije široko rasprostranjena u zemlji, no postala je glavni uzrok predoziranja u Sjedinjenim Američkim Državama.

“Nažalost, fentanil također ulazi u Italiju”, rekao je novinarima ministar pravosuđa Carlo Nordio.

Policijsko suzbijanje zlouporabe droga se također intenziviralo u Italiji. Vlasti su zaplijenile gotovo 89 tona nezakonitih opojnih sredstava 2023., 17 posto više nego godinu ranije, a oko 27.700 ljudi je kazneno gonjeno zbog prekršaja vezanih uz drogu, objavila je vlada.