HLK: Protuustavna je obveza liječnika da vraćaju bruto plaće ustanovama

ZAGREB, 1. kolovoza 2023. (Hina) - Hrvatska liječnička komora (HLK) izvijestila je u utorak da je Ustavni sud ustvrdio da obveza liječnika o povratu bruto plaća u slučaju prekida radnog odnosa prije isteka ugovorne obveze vezane uz specijalizaciju predstavlja kršenje ustavnog prava zaposlenih na zaradu.

HLK stoga u priopćenju traži usklađivanje tzv. robovlasničkih ugovora s Ustavom i poziva Ministarstvo zdravstva da taj proces hitno pokrene u svim zdravstvenim ustanovama.

Radi se o tužbi 30 liječnika pulske bolnice koji su zatražili sudsko utvrđenje ništetnosti članaka "robovlasničkih ugovora" s pulskom Općom bolnicom koji su ih obvezivali da, u slučaju prekida radnog odnosa s bolnicom prije isteka ugovorne obveze, moraju vratiti bruto plaće koje su zaradili tijekom specijalizacije.

Prvostupanjski sud u Puli presudio je da su ti članci liječničkih ugovora s pulskom bolnicom ništetni, a zatim je drugostupanjski Županijski sud u Rijeci prihvatio žalbu pulske bolnice, preinačio prvostupanjsku presudu i odbio tužbeni zahtjev liječnika.

Povodom te presude Županijskog suda u Rijeci, nakon što je Vrhovni sud odbacio reviziju postupka kao nedopuštenu, 30 liječnika podnijelo je ustavnu tužbu tvrdeći da im je povrijeđeno ustavno pravo na zaradu tj. da se radi o kršenju članka 55. Ustava, što je Ustavni sud u svojoj odluci i utvrdio, kaže HLK. 

Predsjednik HLK-a Krešimir Luetić ističe kako je to velika sudska pobjeda za sve hrvatske liječnike koji još uvijek imaju važeće "robovlasničke ugovore". 

Ustavni sud potvrdio je ono na što HLK upozorava već godinama – da zarađene i odrađene plaće ne mogu biti uključene u trošak specijalizacije.

Također, navodi Luetić, protuustavno je tražiti da liječnici ustanovama vraćaju odrađene plaće. Oni su tijekom specijalističkog usavršavanja zaposleni i za to imaju pravo biti plaćeni, a pravo na zaradu ne može im se oduzimati pod krinkom vraćanja “troškova specijalizacije” zdravstvenim ustanovama.

"Ovu odluku Ustavnog suda proslijedit ćemo našim članovima i siguran sam da će ona biti korištena u svim sudskim postupcima vezanim uz 'robovlasničke ugovore'. Očekujemo da Ministarstvo zdravstva hitnim naputkom upravama zdravstvenih ustanova riješi protuustavnost 'robovlasničkih ugovora' i spriječi stvaranje dodatnih, nepotrebnih proračunskih troškova'', rekao je Luetić.