Hrvatski savez slijepih obilježava 78. godišnjicu postojanja

Hrvatski savez slijepih obilježava 78. godišnjicu postojanja i djelovanja, a kao nacionalna krovna organizacija, djeluje od 1946. godine i okuplja 26 lokalnih, županijskih, odnosno gradskih udruga slijepih, svojih temeljnih udruga članica. 

U povodu 78. godišnjice postojanja Hrvatski savez slijepih najavio je tradicionalno okupljanje predsjednika i djelatnika, odnosno upravljačkih i operativnih tijela svih 26 temeljnih udruga članica na edukaciji u sklopu skupne radionice koja će se održati od 17. do 19. lipnja u Edukacijsko-rehabilitacijskom kampu ”Premantura“. 

Radionice obuhvaćaju teme upravljanja projektnim ciklusom i kvalitetnije pružanje usluga svojim članovima, a provode se u okviru sustavne potpore Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva kojom Hrvatski savez slijepih osigurava prijenos specifičnih znanja i iskustava svojim temeljnim udrugama članicama u području standardizacije usluga i vrednovanja kvalitete.

I ove godine Hrvatski savez slijepih dodjeljuje nagradu ”16. lipanj“ kao najviše priznanje koje se dodjeljuje osobama za izniman doprinos ostvaren u zaštiti, rehabilitaciji i unapređenju društvenog položaja slijepih osoba.

Ovogodišnji dobitnici su predsjednik Vojin Perić i izvršna direktorica Andreja Veljača, koji su, kao osobe ovlaštene za zastupanje Saveza, svojim angažmanom i predanošću pridonijeli ostvarenju dvadesetogodišnjeg sna – ostvarenju inkluzivnog dodatka za osobe s oštećenjem vida, ali i sustavnoj usluzi osobne asistencije koju pruža videći pratitelj i sustavnom financiranju udruga osoba s invaliditetom.

Realizaciji vizije Saveza doprinosi i dugogodišnja suradnja s ustanovama kao i pojedincima koji kroz svoj rad i zalaganje iskazuju visoku razinu socijalne osviještenosti za problematiku osoba s oštećenjem vida.

Kroz gotovo osam desetljeća rada Savez je postao respektabilna organizacija u zaštiti prava i promicanju kvalitete života slijepih i slabovidnih osoba u Hrvatskoj, a kao članica Europske unije slijepih (EBU) i Svjetske unije slijepih (WBU) djeluje na europskoj i svjetskoj razini.

Tijekom svih ovih godina, Hrvatski savez slijepih neumorno radi na stvaranju inkluzivnog društva, pružajući potporu i usluge svojim članovima kroz brojne projekte i aktivnosti.

Vizija Saveza ostaje jednaka od prvog dana – društvo u kojem slijep neće značiti ”manje vrijedan“ već samo ”različit“.