Jedan od razloga zbog kojeg su ljudi prije bili vitkiji je – post

Za gastro istraživače kulture i povijesti Grada Zagreba jedna od originalnijih destinacija je Boutique hotel i muzej ''Puntijar“ u kojem se može razgledati kolekcija od tri tisuće starih kuharica te pojesti obrok inspiriran nekim od recepata.

Ideja, Zlatka Puntijara pripadnika pete generacije ugostitelja je prenositi ”zagrebački štih” na goste.

Foto: Zlatko Puntijar

U muzeju je materijalno najvrjednija ”Bečka kuharica” (Wiener Kochbuch), najmanja kuharica na svijetu, tiskana oko 1905. godine u Beču, dimenzija, 2×2 cm sa 100 recepata. ”Prema podacima postoje samo četiri primjerka u svijetu”, kaže Puntijar.

Foto: Wien Geschichte Wiki

Kuharica koju Puntijar rado ističe u svojoj kolekciji je i ”Nova zkup szlozena zagrebachka szokachka kniga“ (Nova zajedno složena zagrebačka kuharska knjiga), kanonika Kaptola Ivana Birlinga iz 1813. godine. ”To je prva kuharica tiskana na hrvatskom jeziku s 554 recepta”, kaže Puntijar.

Spomenuta kuharica je važna za povijest hrvatske gastronomije, ali je zanimljiva i istraživačima jezika.

Da vegetarijanstvo nije pomodarstvo svjedoči činjenica da je u Hrvatskoj 1928. osnovano prvo vegetarijansko društvo. U radu društva aktivno je sudjelovao i dr. Ivo Pilar, koji je bio i njegov prvi predsjednik.

”Postojao je i vege restoran ‘Viktorija’, a Pilar je prešao je na vegetarijansku prehranu iz zdravstvenih razloga. Imam vegetarijansku kuharicu tiskanu u Zagrebu  1936. godine”, kaže Puntijar i dodaje da je u Leipzigu prva vegetarijanska kuharica tiskana 1916. godine, a u Pragu 1897.

U Gostionici Stari Puntijar koja se nalazi uz hotel i muzej u ponudi su oplemenjena vegetarijanska jela prema vegetarijanskoj kuharici Štefanije Bernas iz 1936. godine, tako da gosti mogu probati punjeni celer s gljivama, punjene suhe šljive u tikvicama, punjene pohane bukovače sa sirom.

Iako se tradicionalna kontinentalna kuhinja smatra vrlo kaloričnom i zasitnom, ljudi su prije ipak bili znatno vitkiji.

”Nije samo neimaština razlog zašto ljudi nisu jeli meso i obilne obroke svaki dan. Činjenica je da su postili nešto više od 150 dana u godini. Postili su srijedom i petkom, tijekom korizme. Osim toga i hrana je imala drugačiji okus”, zaključuje Puntijar.