Kampanja Udruge B.a.B.e i AEM-a protiv rodno uvjetovanog online nasilja

Udruga B.a.B.e i Agencija za elektroničke medije (AEM) u srijedu su premijerno prikazali dva animirana video spota na temu online uhođenja i uznemiravanja čime je najavljen početak nove nacionalne kampanje protiv rodno uvjetovanog online nasilja.

Video spotovi će se emitirati tijekom ožujka na svim nacionalnim i lokalnim televizijama dok će bilbordi biti postavljeni u petnaest gradova diljem Hrvatske, kazala je Leonarda Novoselić, voditeljica projekta ”Surf and Sound” iz Udruge B.a.B.e.

Dodala je kako je cilj predstojeće kampanje ukazati na sveprisutnost različitih oblika rodno uvjetovanog online nasilja te potaknuti na proaktivan stav u reagiranju na ovaj društveni problem.

Odvjetnica i vanjska suradnica udruge B.a.B.e. Ines Bojić istaknula je kako je projekt borbe protiv rodno uvjetovanog online nasilja startao u ožujku 2021 i da je ostvario značajnu ulogu u pomoći žrtvama, a naročito preko pokrenute platforme Neon (Ne!Online nasilju).

Kazala je kako je najzastupljeniji oblik takvog nasilja zloupotreba snimki seksualno eksplicitnog sadržaja koja čini ukupno čak 26 posto slučajeva u kojima su se susreli u savjetovalištu Udruge B.aB.e, no slijedi tzv. online uhođenje, nametljivo ponašanje, online spolno uznemiravanje i prijetnja koja je zabilježena u 14 posto prijavljenih slučajeva.

Foto: Ines Bojić

”Projekt ”Surf and Sound” sada je ušao u drugu fazu i dosad je u Udruzi B.a.B.e uslugu – pravnu ili psihološkog savjetovanja primilo oko 350 korisnica”, kazala je Bojić.

Agencija za elektroničke medije (AEM) ocijenila je višegodišnju suradnju s Udrugom B.a.B.e iznimno uspješnom, a projekt ”Surf and Sound” jednim od najboljih partnerskih projekata AEM-a dosad.

Voditeljica AEM-ova projekta ”Žene i mediji” Anita Malenica istaknula je kako je online nasilje prema ženama globalni fenomen koji se očituje u brojnim specifičnim oblicima i koji na poseban način i disproporcionalno pogađa žene i stvara ozbiljne posljedice na žrtve.

”Video spotovima želimo potaknuti proaktivan stav u borbi s ovim društvenim problemom. Sve ovo ne bi bilo moguće bez snažne podrške medija koji su u cilju javnog interesa pristali spotove emitirati bez naknade i koji odazivom pokazali da su svjesni svoje uloge u društvu”, kazala je Malenica.

Foto: Anita Malenica

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić ocijenila je kako je rodno uvjetovano nasilje veliki društveni problem koji je posljednjih godina prepoznat i globalno, a posebno i na razini EU. Osvrnula se i na opasnosti rodno uvjetovanog online nasila u predstojećim izbornim kampanjama dodavši da su novinarke i političarke najčešće žrtve.

”Bježimo i jako puno seksističkih izjava političara i drugih javnih osoba. Dosta smo radili s lokalnim političarkama koje nakon jednog ili dva mandata odustaju od daljnih kandidatura jer su često suočene s izmišljenim, posebice seksualnim aferama”, kazala je Ljubičić. No, s druge strane pohvalila je promjene u hrvatskom zakonodavstvu.

”Drago mi je da je Vlada 2021. prepoznala problem i uvela novo kazneno djelo za tzv. osvetničku pornografiju. Dalje trebamo ići sa sudskom praksom i promjenom društvene svijesti”, kazala je Ljubičić.

Foto: Višnja Ljubičić

Anita Prusina iz Ministarstva pravosuđa kazala je kako je od primjene tog zakona dosad doneseno 16 pravomoćnih presuda zbog zlouporabe snimke spolno eksplicitnog sadržaja ili ”revenge porna”.