Liječnici elitnih sportaša žele na isti način liječiti građane

Liječnici europskih nogometnih klubova među kojima i Niko Mihić, glavni zdravstveni savjetnik Real Madrida, govorit će na konferenciji o Madridu o liječenju vrhunskih nogometaša i kako to znanje primijeniti na opću populaciju.

”Cilj konferencije je da kroz raspravu vidimo kako uvesti način liječenja elitnih sportaša u liječenje svih ostalih stanovnika“, priopćila je mreža europskih sportskih liječnika “Futbol Doctors Network”, organizator konferencije.

Međunarodni samit elitne sportske medicine održat će se 20. i 21. ožujka u madridskoj bolnici Hospital Universitario HM Sanchinarro.

“Ako mogu poboljšati zdravstvene uvjete i izvedbu elitnog nogometnog igrača, trebamo vidjeti kako mogu primijeniti tu vještinu i znanje na opću populaciju”, izjavio je Mihić Hini.

Mihić je od 2017. do kraja 2023. bio šef liječničke službe nogometaša i košarkaša Real Madrida gdje je radio s nogometašima poput Luke Modrića i Cristiana Ronalda i košarkašima Marijom Hezonjom i Lukom Dončićem. Real Madrid je aktualni košarkaški prvak Europe i osvajač nogometne Lige prvaka iz 2018. i 2022.

Liječnici i kirurzi će na konferenciji govoriti o tehničkim zahvatima poput operacije ligamenata i koljena elitnih sportaša te o tome kako premostiti razlike u liječenju elitnih igrača i opće populacije.

Među govornicima će biti liječnici nogometnih klubova Manchester Uniteda, Milana, Arsenala, Bayer 04 Leverkusena, Atletico Madrida, Benfice, Monaca i Crystal Palacea te doktori američkih sportskih ekipa poput Los Angeles Lakersa i New York Yankeesa.

”Potpuno podržavam ‘Futbol Doctors Network’ i ono što predstavljaju. Igrači na prvom mjestu“, izjavio je 38-godišnji Modrić, vezni igrač Real Madrida i Hrvatske, u promotivnom videu.

Organizacija “Futbol Doctors Network“ sa sjedištem u Madridu konferenciju organizira na godišnjicu svog osnutka, a prva je održana u Hrvatskoj u lipnju 2023.

”Igrači na prvom mjestu“ je geslo pod kojim je osnovana ta mreža liječnika koji svakodnevno brinu o zdravlju i ozljedama profesionalnih igrača.