Loša statistika: Hrvatska- zemlja visokog kardiovaskularnog rizika…

ZAGREB, 15. listopada 2023. (Hina) - U Hrvatskoj svakoga sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja što je oko 9000 osoba godišnje, dok se čak 80 posto srčanih zastoja događa izvan zdravstvenih ustanova, upozorio je u nedjelju ministar zdravstva Vili Beroš u povodu Svjetskog dana ponovnog pokretanja srca.

"Da bismo prekinuli ovaj negativni trend važno je dodatno educirati javnost o osnovnim postupcima oživljavanja koji se pokazuju kao učinkovita mjera s visokim postotkom preživljavanja ugroženih osoba do dolaska tima hitne medicinske pomoći", rekao je Beroš.

Kako je u spašavanju ljudskog života pri srčanom zastoju ključna kardiopulmonalna reanimacija prije dolaska tima hitne, činimo međuresorni iskorak i planiramo uvođenje edukacije o kardiopulmonalnoj reanimaciji u obrazovne ustanove i šire kako bi svaka osoba u zajednici, bez obzira na dob, mogla "odigrati glavnu ulogu" u spašavanju nečijeg života, najavio je ministar.

Srčani zastoj može se dogoditi bilo kome, bilo kada i bilo gdje, upozorio je.

Kod prekida rada srca, ključni organi ostaju bez opskrbe kisikom, a najosjetljiviji na nedostatak kisika je mozak. 

Već nakon četiri minute nastaju trajne promjene na stanicama mozga, a svake minute nepružanja pomoći izgledi za preživljavanjem smanjuju se za 10 do 12 posto pa je važno podignuti svijest svih građana i dodatno ih upoznati s osnovnim mjerama održavanja života kako bi mogli prepoznati srčani zastoj i pravodobno pružiti pomoć.

Hrvatska zemlja visokog kardiovaskularnog rizika

"Ne zaboravimo da je Hrvatska zemlja visokog kardiovaskularnog rizika, a u ukupnoj smrtnosti, smrtnost od kardiovaskularnih i drugih cirkulacijskih bolesti ima udjel od 39 posto", upozorio je Beroš. 

Skandinavske zemlje već desetljećima provode edukaciju građana o osnovnim postupcima oživljavanja te kod njih čak 60 posto građana zna pružiti prvu pomoć kod srčanog zastoja, a preživljenje je visokih 40 do 60 posto.

Beroš je naveo kako je cilj stati uz bok sa skandinavskim zemljama upravo dodatnim povezivanjem obrazovnih ustanova, ali i cjelokupne zajednice s vodećim institucijama u tom području, poput Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Hrvatskog Crvenog križa, Hrvatskog kardiološkog društva, ali i Zaklade "Hrvatska kuća srca" i Studentske udruge StEPP koje su u suradnji u sklopu akcije "Oživi me" do sada educirale više od 7500 građana o osnovnim postupcima oživljavanja.