Medicinski napredak – dječaku s epilepsijom ugrađen neurostimulator

Britanski dječak s teškom epilepsijom postao je prvi pacijent na svijetu koji je isprobao novi uređaj za kontrolu napadaja ugrađen u njegovu lubanju

Neurostimulator, koji šalje električne signale duboko u njegov mozak, Oranu Knowlsonu smanjio je dnevne napadaje za 80 posto.

Njegova majka Justine rekla je za BBC da je sretniji i da ima “puno bolju kvalitetu života”.

Operacija je obavljena u listopadu kao dio ispitivanja u bolnici Great Ormond Street u Londonu kada je Oran imao 12 godina.

Oran, iz Somerseta, ima Lennox-Gastautov sindrom, oblik epilepsije otporan na standardno liječenje koji se razvio u dobi od tri godine.

Od tada je svakodnevno imao napadaje u rasponu od dvadeset do više stotina.

Oranova majka, prije operacije, objasnila je kako je dječaku epilepsija dominirala životom: “Ukrala mu je cijelo djetinjstvo.”

Rekla je da je on imao niz različitih napadaja, uključujući one u kojima je padao na tlo, snažno se tresao i gubio svijest.

Rekla je da bi povremeno prestao disati i da bi mu bila potrebna hitna reanimacija.

Oran ima autizam i ADHD, ali Justine kaže da je njegova epilepsija daleko najveća prepreka: “Imala sam prilično bistrog trogodišnjaka, i unutar nekoliko mjeseci nakon što su počeli njegovi napadaji, njegovo stanje se naglo pogoršalo i izgubio je mnogo vještina”, rekla je.

Oran je uključen u projekt CADET – niz ispitivanja koja procjenjuju sigurnost i učinkovitost duboke stimulacije mozga za tešku epilepsiju.

Partnerstvo uključuje Great Ormond Street Hospital, University College London, King’s College Hospital i Sveučilište u Oxfordu.

Napadaje epilepsije pokreću abnormalni izboji električne aktivnosti u mozgu.

Svrha uređaja, koji emitira stalni puls struje, jest blokirati ili prekinuti abnormalne signale.