Mogu li lijekovi protiv žgaravice povećati izglede za demenciju?

ZAGREB, 18. kolovoza 2023. (Hina) - Nova studija povezuje popularni lijek protiv refluksa kiseline s većim rizikom od demencije kasnije u životu. Istraživanje je ispitivalo ljude koji su prepisivali inhibitore protonske pumpe za čest refluks kiseline, čir na želucu ili druge probleme probavnog trakta. 

Starije odrasle osobe koje godinama koriste određene lijekove protiv žgaravice mogu imati povećani rizik od razvoja demencije, pokazuje nova studija.

Studija, objavljena 9. kolovoza u časopisu Neurology, posljednja je koja ukazuje na potencijalne opasnosti od produljene upotrebe lijekova koji se nazivaju inhibitori protonske pumpe ili PPI. 

Uključuju tako dobro poznate robne marke kao što su Nexium, Prevacid i Prilosec, a svrstavaju se među najprodavanije lijekove u Sjedinjenim Državama.

Istraživači su otkrili da su među 5700 starijih odraslih osoba u SAD-u, oni koji su koristili PPI 4,5 godine ili više imali 33 posto veći rizik od razvoja demencije od svojih kolega koji nikada nisu koristili lijekove, piše Morganton News Herald.