Obilježavanje “Dana crvenih haljina” u zagrebačkom HNK

Svečano obilježavanje javnozdravstvene kampanje "Dan crvenih haljina" s ciljem podizanja svijesti o specifičnostima moždanog udara u žena, održat će se u petak, 2. veljače u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a organizatori pozivaju građane da odjenu nešto crveno i tako podrže kampanju.

Moždani udar u žena nedovoljno je prepoznat, nedovoljno istražen i nedovoljno liječen, poručuju iz Hrvatskog neurološkog društva i Hrvatskog društva za spolne razlike u neurološkim bolestima koji već šestu godinu zaredom organiziraju “Dan crvenih haljina”.

Naime, u Hrvatskog je 2021. godine od moždanog udara umrlo 5018 osoba, među kojima je bilo 60 posto žena.

Cilj kampanje je potaknuti žene da se brinu o svom zdravlju, prvenstveno zdravlju srca i krvnih žila, te se  skreće se pozornost na  činjenicu da žene imaju dodatne, specifične rizike nastanka moždanog udara. 

Zvijezde svečanosti u HNK bit će žene koje su preživjele moždani udar i one će na prigodnoj reviji nositi crvene kreacije koje su za njih izradili hrvatski dizajneri, a najavljen je i bogat glazbeni program.

Osim toga, one će pričama o vlastitom iskustvu skrenuti pozornost da ova teška bolest ne bira životnu dob i može se dogoditi svakome.

Uz brojne goste i sudionike, najavljen je dolazak na svečanost i supruge predsjednika Republike Sanje Musić Milanović, voditeljica Nacionalnog programa Živjeti zdravo.

Uz poticanje žena na brigu o svom zdravlju, projektom ”Žene u crvenom” upozorava se na važnost pravodobnog prepoznavanja simptoma kako bi osoba koja je doživjela moždani udar dobila brzo i adekvatno liječenje.

Simbol kampanje je crvena haljina – haljina kao univerzalna slika žene i crvena kao boja zdravlja, života i živosti, ali i upozorenja.

Prva kampanja ”Dan crvenih haljina“, #nosicrveno, odnosno, ”Go Red for Women“ pokrenuta je u Americi, a danas je to međunarodna kampanja posvećena prevenciji, dijagnostici i kontroli kardiovaskularnih bolesti, što uključuje bolesti krvnih žila srca i mozga kod žena.

Svečano obilježavanje ovogodišnje akcije u HNK moći će se pratiti online na Facebook stranici Dana crvenih haljina

https://www.facebook.com/DanCrvenihHaljina/.