Osijek postavlja ploče za osobe s govornim poteškoćama

Na pet lokacija u Osijeku bit će postavljene komunikacijske ploče, namijenjene potpomognutoj komunikaciji osoba s govorno-jezičnim poteškoćama, a prva ploča je petak je postavljena na istočnom ulazu u osječki Klinički bolnički centar (KBC).

Ploče se postavljaju u suradnji s osječkim Centrom za autizam, koji danas obilježava petu obljetnicu odgojno-obrazovnog i rehabilitacijskog rada. Ravnatelj Centra Vladimir Bjelobrk kazao je kako na ovaj način žele djelovati prema općoj populaciji i senzibilizirati svu javnost na poteškoće iz spektra autizma te podići inkluzivnu razinu svijesti među sugrađanima.

Dizajnerica ploče i edukacijski rehabilitator Centra za autizam Marija Komjetan pojasnila je kako je ploča namijenjena djeci s komunikacijskim teškoćama, ne samo iz autističnog spektra, kako bi im se olakšala ekspresivna i receptivna komunikacija.

Ploča će se koristiti intuitivno, na način da osoba pokazuje simbole s ploče te ih istovremeno pokušava izgovoriti. Jedan dio simbola na pločama bit će univerzalan, a drugi dio rječnika bit će specifičan za lokaciju, na kojoj ploča bude postavljena, kazala je Komjetan. Dodala je kako će se ostale komunikacijske ploče postaviti u igralištu “Drvenpark”, na ulazima u osječki ZOO vrt i gradske bazene te na gradskom kupalištu “Copacabana”.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić rekao je kako su, u suradnji s Centrom za autizam, na ovaj način željeli promicati inkluziju djece i drugih osoba s posebnim potrebama te podići razinu svijesti o osobama s govorno-jezičnim poteškoćama.

Osječki Centar za autizam je jedna od vodećih takvih ustanova u istočnoj Hrvatskoj, a grad Osijek pomaže rad Centra i u ovogodišnjem proračunu smo osigurali oko 130 tisuća eura, za plaće četiri djelatnika i tri asistenta, koji rade s djecom predškolske dobi, istaknuo je Radić.