Osobe s amputacijom traže od HZZO-a podizanje standarda za proteze i kolica

ZAGREB, 1. rujna 2023. (Hina) - Udruga osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije (UAZ) kampanjom #vrijemejezanovikorak od HZZO-a traži podizanje standarda za proteze i kolica, koji je sada najniži u EU, pa za kvalitetnija pomagala moraju doplatiti da bi ostvarili donekle normalan život.

Standard pomagala koji definira HZZO nije se mijenjao 25 godina unatoč dugogodišnjim i brojnim apelima osoba s invaliditetom, upozorili u iz udruge u petak.

Zastarjele proteze onemogućuju uključivanje osoba s amputacijom u društveni život već ih tjeraju da ostanu u okviru svoja četiri zida, na teret svojim obiteljima i društvu, naglašava UAZ.

Istraživanje među 100 osoba s amputacijom, koje je provedeno s Hrvatskom udrugom paraplegičara i tetraplegičara i Odsjekom za psihologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta, pokazalo je da više od polovice pacijenata s amputacijom donjih udova smatra kako je nužno doplatiti za kvalitetnije proteze iznad standarda HZZO-a  da bi ostvarili donekle normalan život.

Ti dodatni troškovi često dosežu i do 13.000 eura za jednu protezu koju je onda potrebno i ponovno kupiti nakon nekoliko godina njene upotrebe a taj trošak mnogi ne mogu podnijeti.

Više od 67 posto ispitanika s osnovnom protezom se kontinuirano kod kretanja boji da će pasti, četvrtina osjeća opasnost za pad prilikom odijevanja i obuvanja, a 38 posto se boji ozljede tijekom tuširanja.

Čak trećina ispitanika koji su primorani koristiti osnovne proteze svoje vlastito zadovoljstvo životom prikazuje vrlo niskim, dok su pacijenti koji koriste kvalitetnija pomagala po zadovoljstvu životom značajnije optimističnije, i nalaze se u okviru zadovoljstva koje iskazuje prosjek populacije.

"Imamo obećanje HZZO-a i Ministarstva zdravstva da će se postojeći standard za proteze, ortoze i individualizirana invalidska kolica koji se u Hrvatskoj nije mijenjao od 1998. godine konačno unaprijediti. No to nikako da se dogodi, a naši članovi svakog dana otezanja administracije imaju još jedan dan manje kvalitetnog života", upozorava predsjednica UAZ-a Ana Sršen.

Finale kampanje bit će trkački kamp START, 16. rujna na jezeru Jarun u Zagrebu, kada će građani moći uživo pričati s osobama s amputacijom i vidjeti i isprobati razliku između proteza dostupnih od strane HZZO-a i modernijih proteza kakve su već godinama standard u zemljama oko nas.

Kampanju podržavaju i Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, SOIH i Hrvatski paraolimpijski odbor, HPO.