Otvoren Festival prava osoba s invaliditetom

Izložbom umjetničkih radova osoba s invaliditetom i radionicom pod nazivom ''Stvaranje kao osoba s invaliditetom” započeo je u ponedjeljak u prostorijama Centra za kulturu na Peščenici Festival prava osoba s invaliditetom.

Trodnevni festival provodi se u cilju zaštite i promicanja prava osoba s invaliditetom, a nastao je u sklopu projekta “Život europskih vrijednosti – podrška osobama s invaliditetom u ostvarivanju istih” koji se provodi iz programa Impact4values, priopćili su organizatori Centar za razvoj vrijednosti i Centar za kulturu na Peščenici – KNAP.

Prvog dana sudionici događaja dobili su priliku uključiti se u umjetnički proces pod izmijenjenim uvjetima, poput nošenja poveza preko očiju ili držanjem ruku na leđima, kako bi bolje razumjeli i cijenili kreativne izazove s kojima se suočavaju umjetnici s invaliditetom.

Program drugog dana, u utorak, započinje u 18 sati s projekcijom dokumentarnog filma o pravima osoba s invaliditetom, te debatom o pravima osoba s invaliditetom i vrijednostima EU te kako ih ostvariti u Hrvatskoj.

Program trećeg dana festivala trajat će od 9.45 do 10.30 i namijenjen je svim zainteresiranim osobama, posebice djeci i roditeljima, koji žele sudjelovati u radionicama na kojima će se predstaviti zabavna igra s karticama EU vrijednosti. Biti će organizirana i iskustvena radionica pod nazivom “Stvaraj kako stvaraju osobe s invaliditetom” u kojoj će se djeci nastojati približiti kako osobe s invaliditetom stvaraju svoja umjetnička djela, bez mogućnosti da koriste ruke ili da mogu vidjeti, stoji u priopćenju.