POLIO PLUS – Rotarijanci protiv dječje paralize

ZAGREB, 26. listopada 2023. (Hina) - Svake godine, 24. listopada, obilježava se Svjetski dan borbe protiv dječje paralize. U prelijepom ambijentu Hrvatskog državnog arhiva tim je povodom, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, održan humanitarni koncert Amire Medunjanin i Mate Grgata, koji je okupio brojne članove Rotary zajednice u Hrvatskoj.

Polio je virusna bolest protiv, a kada se jednom dobije, nema lijeka. Kod dijela zaražene djece razvija se paralitički oblik bolesti i uzrokuje trajni invaliditet.

Do akcije Rotary zajednice kojoj su se 1985. godine pridružili Svjetska zdravstvena organizacija i brojni drugi, od polija je svake godine obolijevalo 350.000 djece u 125 zemalja svijeta, ostavljajući za sobom smrt i invalidnost kod desetaka tisuća.

U Hrvatskoj je zadnji slučaj dječje paralize zabilježen 1989. godine, a godišnje je od ove bolesti u nas obolijevalo petstotinjak djece. 

Broj zaraženih smanjen je na samo desetak slučajeva ove godine u nekoliko pokrajina Pakistana i Afganistana.

Ipak, dok je divlji soj virusa još uvijek prisutan u svijetu, moguće je njegovo ponovno širenje.

Stoga članovi Rotarya svake godine u listopadu posebno prikupljaju sredstva za pomoć u iskorijenjivanju ove opake bolesti.

''Presretni smo da su ovom humanitarnom večeri i angažmanom svih Rotary klubova u Hrvatskoj osigurana sredstva za zaštitu 50.000 djece od ove teške zarazne bolesti!'', izjavila je guvernerica Rotary Distrikta u Hrvatskoj dr. Sunčica Bulat Würsching.

Foto: Dr. Sunčica Bulat Würsching

''Samo zajedničkim naporima možemo ispuniti obećanje koje su dali rotarijanci prije četrdesetak godina – svijet bez dječje paralize'', istaknula je dr. Jelena Popić, voditeljica odbora za služenje zajednici.

Foto: Amira Medunjanin