Svjetski dan svjesnosti o autizmu: U Vukovaru postavljena prva komunikacijska ploča

Povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu koji se obilježava 2. travnja, u vukovarskom naselju Olajnica u srijedu je postavljena komunikacijska ploča koja bi trebala pomoći djeci s komunikacijskim teškoćama.

Matea Vukas, stručna suradnica i edukacijski rehabilitator u OŠ Josipa Matoša, koja je i realizirala projekt, pojasnila je kako ploča olakšava komunikaciju za svu djecu s teškoćama u razvoju i to ponajviše kod djece koja imaju komunikacijske te teškoće u govornom jezičnom razvoju.

”Komunikacijska ploča je posebna i jedinstvena. Kreirana je baš za ovo igralište jer se na njoj nalaze simboli i igrala koja se nalaze na igralištu na Olajnici. Djeca s određenim poteškoćama, ali i bez teškoća mogu koristiti ploču. To je potpomognuta komunikacija koja potpomaže sam govor ukoliko je razvijen kod djece, kako bi mogli izraziti svoje želje, namjere ili potrebe“, pojasnila je Vukas.

Dodala je i kako imaju plan postaviti još dvije komunikacijske ploče na igralištima u Vukovaru. Inače, ploču su izradili edukacijski rehabilitatori u suradnji sa stručnjacima Kabineta za ranu komunikaciju pri Nastavno-kliničkom centru Edukacijsko-rehabiltacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Ravnateljica škole Mirela Szabo kazala je da su djeca s teškoćama djeca koja također žele sudjelovati u igri s drugima ali i da ponekad taj poziv na igru ne znaju dobro izverbalizirati.

”Upravo stoga se nadamo da će ta komunikacijska ploča na ovaj način olakšati svima komunikaciju i igru“, rekla je Szabo.

Otkrivanju komunikacijske ploče nazočio je i zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac koji je potvrdio kako će i na drugim lokacijama u gradu biti postavljene takve ploče.

OŠ Josipa Matoša jedina je samostalna škola za učenike s posebnim potrebama, odnosno teškoćama u razvoju u Vukovarsko-srijemskoj županiji.