U Rijeci predstavljen projekt MOSI – Europska iskaznica za osobe s invaliditetom

Projekt Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti - MOSI, kojim se uspostavlja IT sustav za veliko olakšavanje dodjela povlastica osobama s invaliditetom u prometu na području cijele EU, predstavljen je u ponedjeljak u Rijeci.

Projekt se provodi u partnerstvu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD), vrijedan je više od dva milijuna eura, a financira se u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Mateo Crnković i Darko Akrap iz AKD-a prikazali su Nacionalnu i Europsku iskaznicu te Europsku parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom, nove isprave kojima će se osobama s invaliditetom olakšati pristup brojnim pogodnostima i pravima na povlastice iz područja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

”Postupak dodjele povlastica iz ovog projekta je u potpunosti digitaliziran. Sada se prava na izdavanje isprava dodjeljuju automatski, sukladno zakonskim kriterijima, a isprave se izravno šalju na adresu prebivališta korisnika u Hrvatskoj i nije potrebno obilaziti šaltere. Sustav, povezan sa svim potrebnim državnim registrima, smanjit će administraciju u postupku dodjele prava i  osiguravajući efikasnije i jednostavnije korištenje prava za osobe s invaliditetom“, pojasnio je Crnković.

Pogodnosti Europske iskaznice za osobe s invaliditetom

”Hrvatska je prva država članica EU-a koja uvodi Europsku iskaznicu za osobe s invaliditetom izvan pilot projekta. Svim korisnicima koji ostvare pravo na Nacionalnu iskaznicu, automatski se dodjeljuje i Europska iskaznica, osiguravajući im jednak pristup pogodnostima u svim državama članicama EU, uključujući turizam, kulturu i sport.  Zakon omogućuje dodjelu povlastica u četiri područja – željezničkom i pomorskom putničkom prijevozu, pri korištenju autocesta i uporabi javnih cesta“, naglasio je Akrap.

Majka osobe s invaliditetom Marisstella Bolić, rekla je da novi sustav predstavlja veliko olakšanje.

”Sada kada su sve potrebne usluge objedinjene u jednoj iskaznici, nema više potrebe za podnošenjem brojnih zahtjeva. To nam je pojednostavnilo život, smanjilo administrativne prepreke i omogućilo lakši pristup raznim pogodnostima koje nude i druge zemlje EU. Ova promjena značajno pomaže i unaprjeđuje našu svakodnevicu, čineći putovanja manje stresnima i dostupnijim“, rekla je.

Jedan od temelja projekta je postojanje Registra osoba s invaliditetom, koji se u skladu sa zakonom vodi u HZJZ-u.

Za izdavanje svih javnih isprava osobama koje zadovoljavaju kriterije potrebni su potpuni podaci u Registru osoba s invaliditetom (ROI), stoga se svi korisnici pozivaju da što prije ažuriraju svoje podatke, kontaktirajući putem invaliditet@hzjz.hr. Preduvjet za dobivanje isprava je prebivalište u Hrvatskoj.