Umjetna inteligencija mogla bi pomoći u otkrivanju raka dojke?

DUBLIN, 2. kolovoza 2023. (Hina/dpa) - Prema prvim rezultatima istraživanja umjetna inteligencija mogla bi pomoći u boljem dijagnosticiranju raka dojke, osobito u zemljama u kojima nema dovoljno radiologa, prenosi njemačka novinska agencija dpa.

Liječnici i znanstvenici sa švedskog sveučilišta Lund otkrili su da je mamografski probir uz potporu umjetne inteligencije "gotovo prepolovio opterećenje radiologa" tijekom nasumičnog istraživanja u okviru švedskog nacionalnog programa probira raka dojke.

"Mamografski probir podržan umjetnom inteligencijom rezultirao je sličnom stopom otkrivanja raka u usporedbi sa standardnim dvostrukim očitavanjem, sa znatno nižim radnim opterećenjem čitanja zaslona, što ukazuje da je uporaba umjetne inteligencije u mamografskom probiru sigurna", utvrdili su znanstvenici.

"Prvi rezultati istraživanja za skupinu od više od 80.000 žena u Švedskoj otkrivaju da je probir podržan umjetnom inteligencijom otkrio 20 posto više karcinoma u usporedbi s rutinskim dvostrukim očitavanjem mamograma od strane dva specijalizirana radiologa", dodao je tim.

No istaknuli  su da rezultati istraživanja neće biti konačni "još nekoliko godina".

Znanstvenici, čiji su nalazi objavljeni u časopisu Lancet Oncology, rekli su da tek treba ustanoviti kako utječe korištenje umjetne inteligencije na otkrivanje karcinoma u razdoblju između redovitih probira" prije nego što se odluči je li "upotreba umjetne inteligencije u mamografskom pregledu "opravdana".

"Još uvijek moramo razumjeti implikacije po zdravstvene ishode pacijenata, posebno može li kombinacija stručnosti radiologa s umjetnom inteligencijom pomoći u otkrivanju raka u trogodišnjim razdobljima između redovitih probira koji se često propuštaju tradicionalnim probirima, kao i isplativost tehnologije", rekla je Kristina Lang sa Sveučilišta Lund.

Ali, tim je rekao da bi pomoć umjetne inteligencije mogla biti potrebna u zemljama koje nemaju dovoljno radiologa.

"U mnogim zemljama postoji manjak radiologa specijaliziranih za dojke, uključujući manjak od oko 41 radiologa (osam posto) u Ujedinjenom Kraljevstvu 2020. i oko 50 u Švedskoj, a potrebno je više od desetljeća da se osposobi radiolog sposoban tumačiti mamografije", rekli su.