UNICEF upozorava: Raste zabrinutost zbog kolere u južnoj Africi

Fond UN-a za djecu UNICEF izrazio je zabrinutost zbog epidemije kolere koja već mjesecima bjesni istočnom i južnom Afrikom, prenosi u utorak dpa.

Do sredine siječnja u 13 zahvaćenih zemalja zabilježeno je oko 200.000 slučajeva bolesti i više od 3.000 smrti. Prema regionalnoj direktorici UNICEF-a, Etlevi Kadilli, ovo je jedno od najgorih izbijanja te bolesti u godinama.

Prema UNICEF-u, slučajeva ima u svim pokrajinama Zimbabvea. Stanje je posebno teško u Zambiji, gdje je devet od deset pokrajina pogođeno epidemijom kolere. Više od polovice oboljelih djeca su mlađa od 15 godina.

Zemlja je upravo primila 1,4 milijuna doza oralnog cjepiva protiv ove po život opasne bolesti.

Epidemija predstavlja velik teret za zdravstveni sustav pogođenih zemalja i ukazuje na slabosti u higijenskoj infrastrukturi, rekla je Kadilli.

Koleru uzrokuje bakterija Vibrio cholerae, koja stvara toksin u crijevima. Hrana i voda za piće kontaminirane fekalijama ili povraćanjem bolesnih ljudi glavni su uzročnici širenja bolesti.

Obilne padaline izazvane meteorološkim fenomenom El Niño pogoršale su dostupnost čiste pitke vode u nekoliko zemalja u regiji posljednjih mjeseci.

No, UNICEF ističe da se utjecaj epidemije na djecu ne odnosi samo na zdravlje. “Problem su i prekidi nastave u školama”, rekla je Kadilli.

U Zambiji, primjerice, nakon božićnih praznika nastava neće početi do 29. siječnja kako bi se izbjegao rizik od zaraze. “Kako nova školska godina počinje u mnogim zemljama u regiji, ključno je da se u školama uvedu mjere za zaštitu djece od zaraze”, upozorila je Kadilli.

Mnogi su slučajevi asimptomatski, a u težim slučajevima gubitak tekućine i soli u organizmu može dovesti do prekida cirkulacije, grčeva u mišićima, ili šoka i smrti unutar nekoliko sati.