Važno upozorenje: Ne ostavljajte djecu u vrućim vozilima!

Dolaskom visokih temperatura povećava se opasnost od mogućnosti dehidracije i stradavanja djece ostavljene u vozilima, upozoravaju iz policije, podsjećajući da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice.

U tu svrhu Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, izradilo je informativni letak u kojem su posebno istaknute posljedice ostavljanja djece u vozilima, a ukazano je i na zakonski okvir kao i na preporuke stručnih osoba.

Cilj je, ističu, podizanje svijesti i senzibilizacija roditelja i drugih odgovornih osoba na što veću budnost i brigu o najmlađima kako bi se izbjeglo njihovo stradavanje.

Radi slabije mogućnosti prilagodbe dječjeg organizma na visoke temperature tijelo djeteta se zagrijava tri do pet puta brže od tijela odrasle osobe. Visoka vanjska temperatura za vrlo kratko vrijeme kod djece dovodi do povišenja njihove tjelesne temperature i do toplinskog udara.

Ukoliko se ne reagira na vrijeme dolazi do zatajivanja organa, a samo 15 minuta boravka u pregrijanom autu može dovesti do kobnih posljedica odnosno do oštećenja mozga i bubrega.

U MUP-u stoga upozoravaju da se ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo zanemaruje i zlostavlja dijete što predstavlja obilježje kaznenog djela povreda djetetovih prava.

“Posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje. Odgovorna osoba kaznit će se za počinjenje težeg oblika kaznenog djela za što je propisana kazna zatvora od jedne do 15 godina”.

Stres, užurbanost života i velik broj svakodnevnih obveza u današnje doba najčešći su uzroci zaboravljanja roditelja. Borba s pamćenjem se nerijetko manifestira na način da aktivnosti obavljamo automatski, ne posvećujemo im dovoljno svjesne pažnje, a kasnije se ne možemo sjetiti jesmo li nešto obavili ili nismo, kažu u policiji.