Više od tri tisuće sudionika humanitarne utrke Race for the cure – Think Pink

SPLIT, 24. rujna 2023. (Hina) - U svjetski poznatoj humanitarnoj utrci Race for the cure - Think Pink, kojoj je cilj smanjenje smrtnosti od raka dojke, sudjelovalo je u nedjelju u Splitu više od tri tisuće sudionika, a istovremeno se održavala u još 28 država i 48 gradova Europe.

Moto utrke i šetnje je "I meni je stalo", a podržali su je brojni poznati nogometaši, glumci, liječnici, novinari i drugi.

U utrci koja se u Splitu održava po peti puta, među ostalima, sudjelovale su udruge koje brinu o ženama oboljelima od raka dojke među kojima nisu bile samo sudionice iz Splita i okolnih gradova već i 60 žena udruge Sve za nju iz Zagreba, žene iz Gospića, Like, Rijeke, Dubrovnika, s otoka Hvara, Omiša…

Predstojnik Klinike za onkologiju i radioterapiju dr. Eduard Vrdoljak je zahvalio svima koji su došli na splitsku Rivu dati podršku oboljelima. Rekao je da takvu podršku nikada nije mogao zamisliti dodavši kako ima osjećaj "da smo svi zajedno spremni prigrliti bolest kao dio našeg života i da su se svi skupili da zajedno istrče utrku izliječe svaki rak dojke". 

Trasa trke bila je duga pet kilometara i trčala se od Rive, Trumbićeve obale, Obale kneza Branimira, Šetališta Ivana Meštrovića, okret oko Vile Dalmacije i natrag istim putem na Rivu, dok je trasa šetnje bila dva kilometra, od Rive preko Zapadne obale s okretom na kružnom toku kod Banovine i natrag na Rivu.

Žene liječene od raka dojke trčale su ili šetale u ružičastim majicama, dok su podupiratelji bili u bijelim majicama. Registracija je iznosila osam eura za što je svaki sudionik dobio majicu za utrku. Program na Rivi je trajao cijeli dan, dječji je bio u 10 sati kada su nastupali mali pjevači, svirači i plesne skupine, dok je popodnevni počeo u 16 sati. 

Utrka i šetnja su bili u 18 sati, te je na kraju sve završilo vatrometom i koncertom Slavimo život koji je startao u 19.30 sati, a na kojemu su nastupili brojni poznati splitski pjevači i grupe.