BioNTech utrostručio prihod i dobit zahvaljujući cjepivu

FRANKFURT, 9. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Njemačka biotehnološka kompanija BioNTech objavila je u ponedjeljak da je više nego utrostručila dobit i prihod u prvom tromjesečju zahvaljujući potražnji za cjepivom protiv covida 19, ali očekuje pad slabiju prodaju u cijeloj godini.

Prihod je u prvom tromjesečju poskočio na 6,37 milijardi eura, a neto dobit na 3,70 milijardi eura, objavila je kompanija koja je cjepivo protiv covida razvila u suradnji s američkim Pfizerom.

"Zahvaljujući većem obujmu narudžbi na kraju 2021., nakon pojave varijante omikron, započeli smo 2022. godinu sa snažnim prihodom i dobiti, što nas je dobro pozicioniralo za postizanje financijskih smjernica za 2022. godinu", rekao je financijski direktor Jens Holstein.

Kompanija je potvrdila da u ovoj godini očekuje između 13 i 17 milijardi eura prihoda od cjepiva. U 2021. iznosio je 19 milijardi eura.

Kao i u prethodnim tromjesečjima, BioNTech je smjernice temeljio samo na konkretnim narudžbama za ovu godinu, za ukupno 2,4 milijardi doza, kao i u procjeni objavljenoj krajem ožujka. Prošle godine isporučili su nešto manje od 2,6 milijardi doza.

I BioNTechov partner Pfizer bio je oprezan u procjenama objavljenim prošlog tjedna, utemeljivši prognozu ovogodišnjeg prihoda od 32 milijarde dolara isključivo na dostavljenim narudžbama. U 2021. godini prihod mu je iznosio 36,8 milijardi dolara.

Konkurent Moderna objavio je pak prošlog tjedna optimističniju prognozu, predvidjevši veću prodaju cjepiva u drugoj polovini godine nego u prvih šest mjeseci jer na jesen očekuje potražnju za dopunskim cjepivima.

Potražnja za etabliranim cjepivima protiv covida 19 oslabila je u Sjevernoj Americi i Europi budući da su građani koji su se odlučili cijepiti već dobili tri doze, a četvrta i iduće doze preporučuju se samo za malenu skupinu najranjivijih starijih građana.

Glavni pokretači novih narudžbi bit će zemlje s niskim i srednjim prihodima i moguća, ali ne i izvjesna prilagodba cjepiva za varijantu omikron pred početak zime na sjevernoj hemisferi, napominje Reuters.

BioNTech je u ponedjeljak naveo da podatke o ispitivanjima prilagođenog cjepiva očekuje u idućim tjednima.