EU provjerava javnu nabavu medicinskih uređaja u Kini

Europska komisija pokrenula je u srijedu istragu o javnoj nabavi medicinske opreme u Kini, upotrijebivši prvi puta nove ovlasti koje bi trebale jamčiti ravnopravnu poziciju europskih kompanija na javnim natječajima u azijskom divu.

Istraga bi trebala pokazati jesu li europski dobavljači medicinske opreme u rasponu od igala i ortopedskih pomagala do složenih skenera u javnoj nabavi u Kini izjednačeni s domaćim dobavljačima.

Ako Komisija zaključi da nisu, može kineskim proizvođačima ograničiti sudjelovanje u javnoj nabavi u EU nižim ocjenama ponuda i isključenjem iz natječaja.

Bruxelles je otvaranjem istrage prvi puta upotrijebio ovlasti Instrumenta međunarodne nabave EU-a, čiji je cilj promicanje reciprociteta na međunarodnim tržištima javne nabave.

Instrument predviđa mjere “samo za kompanije, robu ili usluge iz zemalja izvan EU-a koje nisu potpisnice plurilateralnog sporazuma Svjetske trgovinske organizacije o javnoj nabavi odnosno bilateralnih ili multilateralnih trgovinskih sporazuma sklopljenih s EU-om”, stoji na službenim stranicama. 

EK je u službenom listu naveo niz argumenata u prilog sumnji da Kina nepravedno favorizira domaće proizvođače medicinske opreme, uključujući politiku “Kupujte kinesko”, ograničenja uvoza i uvjete koji rezultiraju neuobičajeno povoljnim ponudama kojima profitno orijentirane tvrtke ne mogu konkurirati.

“Preliminarna je procjena Komisije da navedene mjere i prakse de facto i de iure rezultiraju ozbiljnim i opetovanim ograničenjem pristupa gospodarskih subjekata (Europske) unije”, stoji u obavijesti objavljenoj u Službenom listu EU-a.

Komisija je pozvala Kinu da se očituje o preliminarnom zaključku i konzultira s Komisijom kako bi se uklonile ili ispravile sporne mjere i prakse, dodaje se.

Istraga bi trebala biti zaključena u roku od devet mjeseci, ali može po potrebi biti produljena za još pet mjeseci.

Komisija je paralelno pojačala provjeru ponuda kineskih kompanija na javnim natječajima u EU. Početkom mjeseca otvorili su istragu o ponudama kineskih proizvođača vjetroelektrana na javnim natječajima u EU kako bi utvrdila jesu li u prednosti zbog državnih subvencija.

Od početka mjeseca otvorili su na temelju odvojenih novih ovlasti istragu o ponudama kineskih proizvođača vjetroelektrana koji su se prijavili na javne natječaje u Španjolskoj, Grčkoj Francuskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj, a pod lupom su i kineski sudionici javnog natječaja za gradnju solarne elektrane u Rumunjskoj.

Prvu istragu baziranu na novim ovlastima EK je obustavio budući da se kineski proizvođač vlakova CRRC Qingdao Sifang Locomotive povukao iz natječaja za nabavu vlakova u Bugarskoj.