EU želi izmijeniti ugovore s Pfizerom kako bi se smanjile pošiljke cjepiva

BRUXELLES, 14. lipnja 2022. (Hina/Reuters) – Vlade Europske unije intenzivirale su svoj pritisak na Pfizer i druge proizvođače cjepiva kako bi ponovno pregovarali o ugovorima, upozorivši da će propasti milijuni doza cjepiva koje više nije potrebno. 

Tijekom najteže faze pandemije Europska komisija i europske vlade su, strahujući od nestašica, pristale kupiti velike količine cjepiva, većinom od američkog Pfizera i partnerskog BioNTecha iz Njemačke.

Nakon što je pandemija stala u Europi, a cijepljenje usporilo, mnoge države žele izmjene ugovora kako bi se smanjile pošiljke i time i njihov trošak. 

O tom se pitanju u utorak razgovaralo na sastanku ministara zdravstva Europske unije u Luksemburgu, iako je Komisija i dalje oprezna oko toga što se može postići. 

Poljska, zemlja koja predvodi pozive za revizijom ugovora, ima više od 30 milijuna doza cjepiva na zalihi, a prema postojećem dogovoru trebala bi kupiti još 70 milijuna doza, rekao je poljski diplomat Reutersu. 

Poljska ima oko 38 milijuna stanovnika, a 60 posto njih je u potpunosti cijepljeno, ne uključujući 'booster' doze. U EU-u je taj prosjek na 70 posto. 

U pismu poslanom Komisiji ranije ovaj mjesec poljski ministar zdravstva Adam Niedzielski je s kolegama iz Hrvatske, Bugarske, Estonije, Mađarske, Latvije, Litve i Rumunjske pozvao na „redukciju količina“ naručenih cjepiva. 

Oni smatraju kako su ugovori dogovoreni u trenutku kad je bilo nemoguće predvidjeti kako će se pandemija odvijati te ih se stoga treba promijeniti sada kad je situacija povoljna. 

Pfizer i Moderna, još jedan dobavljač cjepiva EU-u, pristali su odgoditi neke pošiljke. 

Ministri u svom pismu poručuju kako je to „nedovoljno rješenje koje samo odgađa problem“. 

Povjerenica Komisije za zdravstvo Stella Kyriakides u utorak je kazala kako će se pokušati odgoditi pošiljke cjepiva najranije za iduću godinu te da bi suvišne doze mogle biti potrebne u budućnosti. 

Naglasila je kako se „ugovori moraju poštivati“ i dodala kako EU „ne može unilateralno izmijeniti njihove uvjete“. 

Jedan europski dužnosnik, govoreći pod uvjetom anonimnosti, u svibnju je rekao da bi europske države zasigurno izgubile bilo kakav pravni proces koji bi poduzele protiv dobavljača cjepiva.