HALMED: Kampanja za prijavu sumnji na nuspojave lijekova

ZAGREB, 7. studenoga 2022. (Hina) - Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Hrvatsko farmaceutsko društvo (HFD) od ponedjeljka do nedjelje putem društvenih mreža HFD-a provode kampanju kojom se promiče važnost prijavljivanja sumnji na nuspojave lijekova.

Fokus ovogodišnje kampanje bit će uloga zdravstvenih radnika i pacijenata koji prijavljuju sumnje na nuspojave i time pridonose sigurnoj primjeni lijekova, a u provedbi sudjelovat će regulatorna tijela i 82 države, najavio je HALMED.

"Svi lijekovi mogu izazvati nuspojave kod pojedinih pacijenata, stoga se sigurnost lijekova nastavlja kontinuirano pratiti čitavo vrijeme dok se nalaze na tržištu", naglašava HALMED u priopćenju.

Temeljito prikupljanje i veća količina podataka o nuspojavama omogućuju bolji uvid u primjenu lijekova te brzo uočavanje nuspojava zbog kojih bi eventualno bilo potrebno donijeti nove mjere opreza, preporuke i sl.

Prikupljanjem i praćenjem podataka HALMED i HFD dolaze do novih informacija koje omogućuju korisnicima i zdravstvenim radnicima da sigurnije primjenjuju lijekove.

"Pozivamo zdravstvene radnike i pacijente da prijave svaku sumnju na nuspojavu i na taj način aktivno pridonesu praćenju i očuvanju sigurnosti primjene cjepiva i drugih lijekova", poručio je HALMED.

Poziva i korisnike da o sumnjama na nuspojave lijekova i cjepiva obavijeste liječnika, ljekarnika ili drugog zdravstvenog radnika s kojim su došli u doticaj.

Također, svaku sumnju na nuspojavu mogu prijaviti izravno HALMED-u putem mobilne aplikacije, sustava OPeN za zdravstvene radnike ili slanjem ispunjenog obrasca e-poštom, poštom ili telefaksom.