J&J povukao prognozu prihoda od cjepiva protiv covida 19

NEW BRUNSWICK, 19. travnja 2022. (Hina/Reuters) - Američki farmaceutski div Johnson & Johnson povukao je u utorak procjenu prihoda od prodaje cjepiva protiv covida 19 u ovoj godini zbog viška u ponudi i neizvjesne potražnje.

Kompanija je do sada očekivala da će njezin prihod od prodaje cjepiva u ovoj godini iznositi 3,5 milijardi dolara, kaskajući za konkurencijom u SAD-u zbog slabe potražnje i zabrinutosti za sigurnost.

Danas su povukli tu procjenu i izvijestili da u ovoj godini očekuju sezonski prilagođenu dobit u rasponu od 10,15 i 10,35 dolara po dionici. Do sada su očekivali da će iznositi od 10,40 do 10,60 dolara po dionici.

U 2021. J&J-ovo cjepivo bilježilo je slabije rezultate od konkurentskog cjepiva baziranog na tehnologiji mRKA zbog uskih grla u proizvodnji, zabrinutosti za sigurnost i neravnomjerne potražnje za cjepivima.

New York Times izvijestio je u veljači da je J&J krajem prošle godine zatvorio jedinu tvornicu koja proizvodi upotrebljive serije njegovog cjepiva protiv covida 19.

Proizvodnju u tvornici podizvođača Emergent BioSolutionsa u Marylandu zaustavila je prošle godine američka Uprava za hranu i lijekove nakon što je zbog slučajnog dodavanja pogrešnih sastojaka uništeno oko 15 milijuna doza cjepiva.

Konkurent Pfizer, koji je cjepivo razvio u suradnji s njemačkom biotehnološkom tvrtkom, očekuje u ovoj godini 32 milijarde dolara prihoda od prodaje cjepiva, a Moderna 21 milijardu.