Ljekarnici će kontrolirati uzimaju li pacijenti terapiju…

Čak polovina lijekova propisanih na recept u Hrvatskoj praktički propadne jer se pacijenti, uglavnom kronični, ne drže svoje terapije, kažu u Ministarstvu zdravstva, a da se to više ne događa, u pomoć će priskočiti ljekarnici, piše u srijedu Večernji list.

Ideja je da upravo oni budu ti koji prate adherenciju, odnosno suradljivost pacijenta, bilježe je u svojem informatičkom sustavu, a njihova će se zapažanja prikazivati i u Centralnom zdravstvenom informacijskom sustavu (CEZIH) ili, drugim riječima, bit će vidljiva i liječniku.

Za “implementaciju programskog rješenja za sustav praćenja ishoda liječenja izvanbolničkih kroničnih pacijenata u javnim ljekarnama” Ministarstvo zdravstva planira izdvojiti nešto manje od pola milijuna eura, javna nabava tek se treba raspisati, a mi ćemo sad detaljnije pojasniti što će točno biti novi zadaci ljekarnika.

”S aspekta liječenja kroničnih pacijenata, ljekarne su konačna točka puta pacijenta kroz zdravstveni sustav i izlazna točka lijeka kao najčešće medicinske intervencije. Veliki broj kroničnih pacijenata nakon uspostavljanja stabilne terapije podiže svoju terapiju na temelju ponovljivih recepata, pri čemu je ljekarnik često jedini zdravstveni radnik s kojim svaki mjesec redovito dolaze u kontakt.

Stoga, javne ljekarne unutar zdravstvenog sustava, osim što su izlazna točka lijeka kao najčešće medicinske intervencije, s aspekta liječenja kroničnih pacijenata konačna su točka puta pacijenta kroz zdravstveni sustav”, objašnjavaju u Ministarstvu zdravstva pa dodaju da nema ništa neuobičajeno u tome da upravo ljekarnici budu ti koji će pratiti kako pacijenti napreduju sa svojom terapijom, piše novinarka Večernjeg lista Mateja Šobak.