Moderna očekuje oštar pad prihoda od prodaje cjepiva protiv Covida

Američka farmaceutska tvrtka Moderna preliminarno je procijenila prihod od prodaje cjepiva protiv Covida 19 u 2023. godini na 6,7 milijardi dolara i najavila oštar pad i u novoj godini.

Moderna cjepivo

U 2022. godini kompanija je uprihodila 19,3 milijarde dolara, a glavni izvor prihoda bilo je cjepivo protiv Covida koje im je donijelo 18,4 milijarde dolara.

Potražnja je u međuvremenu naglo pala i Moderna je lani nanizala tromjesečne gubitke. U rezultatima za drugo tromjesečje naveli su da su zbog ažuriranja cjepiva i smanjene potražnje bili prisiljeni otpisati zalihe, što ih je stajalo 464 milijuna dolara.  

U studenom procijenili su da će se prihod od prodaje cjepiva u 2023. kretati u rasponu od šest do osam milijardi dolara.

Najnoviji procijenjeni iznos od 6,7 milijardi dolara uključuje 700 milijuna dolara odgođenog prihoda od prodaje u okviru globalnog saveza za opskrbu cjepivima GAVI.

U preliminarnoj procjeni objavljenoj u utorak Moderna napominje da je povećala udio u američkom tržištu cjepiva protiv COVID-19 u jesenskoj sezoni 2023. na 48 posto, sa 37 posto u istom razdoblju 2022.

U ovoj godini očekuju četiri milijarde dolara prihoda od prodaje cjepiva protiv Covida i respiratornog sincicijskog virusa (RSV), napominjući da bi ponovo trebali pozitivno poslovati u 2026. godini.