Pfizer mijenja ugovor s EU-om o opskrbi cjepivom protiv covida, ali…

ZAGREB, 15. ožujka 2023. (Hina) - Američki farmaceutski div Pfizer spreman je Europskoj uniji isporučiti manje cjepiva protiv covida 19, uz produljeno razdoblje isporuka, izvijestio je Finacial Times, pozivajući se upućene izvore. 

Pfizer je spreman smanjiti broj doza koje isporučuje za 40 posto i odgoditi isporuke, a od EU-a traži da plati naručene doze koje neće biti proizvedene, izvijestio je u utorak FT.

Ugovor o opskrbi cjepivom produljio bi se za tri godine, do 2026.

"Suradnjom smo postigli značajno smanjenje doza, produljenje našeg ugovora daleko nakon 2023. i sigurnu opskrbu, budu li potrebne dodatne doze", rekla je europska povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides.

"Ako želimo izmijeniti isporuke cjepiva, moramo se dogovoriti", dodala je Kyriakides.

Novi uvjeti predstavljeni su ministrima zdravstva članica EU-a na privatnom sastanku, navodi se u izvješću, a usprotivile su im se četiri zemlje članice, uključujući Poljsku.

Bugarski ministar zdravstva Assen Medzhidiev rekao je da se njegova zemlja, Poljska, Mađarska i Litva protive predloženom sporazumu o višku cjepiva.

Medzhidiev je dodao kako vjeruje da ni druge članice EU-a neće podržati predloženi sporazum u sadašnjem obliku.

"Izmjena koju Pfizer predlaže (…) nama je, jasno, neprihvatljiva, s obzirom na kritičnu situaciju s prevelikim zalihama cjepiva u Bugarskoj i na neopravdano financijsko opterećenje za proizvode namijenjene uništenju", rekao je Medzhidiev.

"Pozivamo Komisiju da se vrati za pregovarački stol, vodeći računa u potpunosti o mandatu koji je dobila. Dok se ne pronađe rješenje, sve isporuke moraju biti zaustavljene", kazao je.

Pfizer nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom.

Reuters je o pregovorima Bruxellesa s Pfizerom i njegovim njemačkim partnerom BioNTechom izvijestio u siječnju, u uvjetima viška cjepiva protiv covida-19 širom svijeta. Problem prekomjernih zaliha posebno je izražen u Europi.

Pregovori su uključivali mogućnost da Pfizer za 500 milijuna smanji isporuku doza koje se EU obvezao kupiti u ovoj godini, a EU bi zauzvrat plaćao višu cijenu, navodi Reuters.