Pilula za pobačaj mifepriston ostaje na tržištu SAD-a

Američki Vrhovni sud je donio presudu kojom je dozvolio da pilula za pobačaj Mifepriston ostane na tržištu bez novih ograničenja

Američki Vrhovni sud je u četvrtak donio presudu kojom je dozvolio da pilula za pobačaj mifepriston ostane na tržištu bez novih ograničenja čime je završeno jedno poglavlje pravnog spora glede pilule, no napori skupina, koje se protive pobačaju, da se ona zabrani možda još nisu gotovi.

Odbacivši tužbu medicinskih skupina i liječnika koji se protive pobačaju, Vrhovni sud nije presudio u korist njihove tvrdnje da je američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) nepravilno postupila kada je olabavila ograničenja za mifepriston nakon što je, među ostalim, dozvolila da ga se prepisuje na daljinu i šalje poštom.

Sud je utvrdio da tužitelji nisu pokazali da su pretrpjeli štetu koja bi im dozvolila da uopće započnu tužbu. Tužitelji su tvrdili da dostupnost pilule nanosi štetu liječnicima koji se protive pobačaju jer bi mogli biti prisiljeni postupiti suprotno vlastitoj savjesti kada bi liječili pacijente koji su razvili komplikacije zbog korištenja pilule.

No, Vrhovni sud je presudio da tužitelji nisu podastrli nikakve dokaze da se bilo koji liječnik ikada zaista suočio s takvom situacijom niti da je vjerojatno da će se to događati ubuduće.

U pravilu bi to bio kraj parnice. Međutim, prošlog studenog je okružni sudac Matthew Kacsmaryk u teksaškom gradu Amarillo, gdje je tužba prvotno podnesena, dozvolio trima saveznim državama, u kojima su na vlasti republikanci, a pobačaj je zabranjen, da se pridruže pravnom postupku kao tužitelji.

Te su savezne države, Idaho, Missouri i Kansas, zatražile da budu dio žalbe koju razmatra Vrhovni sud, no sud je to odbio, zbog čega su njihovi zahtjevi ostali na nižem, Kacsmarykovom sudu. Sada mogu pokušati samostalno istjerivati pravdu.

Mifepriston je prvi dio medikamentoznog pobačaja, koji je FDA odobrio za prekid trudnoće u prvih 10 tjedana. Medikamentozni pobačaj se prošle godine u Sjedinjenim Američkim Državama odnosio na više od 60 posto svih prekida trudnoće.

Pilula je privukla pozornost kada su savezne države s republikancima na vlasti zabranile ili ograničile pobačaj nakon što je Vrhovni sud SAD-a, s većinom konzervativnih sudaca imenovanih za vrijeme mandata Donalda Trumpa, ukinuo presudu iz 1973.godine u slučaju ‘Roe protiv Wadea’, čime je odlučeno da pravo na pobačaj nije Ustavom zajamčeno pravo