SAD će podijeliti tehnologiju cjepiva za covid-19, rekao Biden na globalnom samitu

WASHINGTON, 12. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - SAD će kroz Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) podijeliti tehnologiju proizvodnje cjepiva protiv covida-19 te dostaviti brze testove i lijekove ljudima u zabačenim dijelovima svijeta, rekao je u četvrtak američki predsjednik Joe Biden.

Washington će uz to uplatiti dodatnih 200 milijuna dolara u fond Svjetske banke kako bi svijet bio spremniji za buduće pandemije, dodao je. Time će ukupni doprinos SAD-a tome fondu porasti na 450 milijuna dolara.

"Dajemo na raspolaganje medicinske tehnologije u vlasništvu američke vlade, uključujući one za proizvodnju cjepiva protiv covida-19", izjavio je Biden na otvaranju drugog svjetskog covid-19 samita.

Skup, kojemu su domaćini SAD, Belize, Njemačka, Indonezija i Senegal, održava se virtualno i predstavnici vlada rasporavljaju o tome kako okončati postojeću i pripremiti se za buduće pandemije.

Samit bi trebao biti korak više u odnosu na prvi takav skup održan u rujnu prošle godine kada su se sudionici dogovorili da će cijepiti više ljudi, testirati najugroženije, pojačati zaštitu zdravstvenih radnika i osnovati fond za financiranje spremnosti na buduće pandemije.

Na skupu sudjeluje 14 zemalja, WHO, EU, privatne tvrtke poput Googlea i nevladinih organizacija kao što je zaklada Billa i Melinde Gates.