SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 13. svibnja 2022. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 21 sat.

ZAGREB – Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić izjavio je u petak da dok se unutar vladajuće većine ne usuglase oko prijedloga zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće taj zakon neće doći na dnevni red Hrvatskog sabora. "Dok se unutar vladajuće većine ne usuglasimo ovaj zakon ne može doći na dnevni red Hrvatskog sabora", rekao je Bačić novinarima u Saboru.  U Saboru danas nije prošao SDP-ov prijedlog zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće. Protiv je bilo 78 zastupnika, 47 je bilo za i pet  suzdržanih. Nije prošao ni zaključak da Vlada u roku šest mjeseci pripremi i donese zakon te time ispoštuje odluku Ustavnog suda. SDP-ov prijedlog zakona podržali su SDSSS i HSLS, koji su dio vladajuće koalicije,  a dio manjinaca, Silvano Hrelja (HSU) i Predrag Štromar (HNS) bili su  suzdržani. "Mi unutar vladajuće većine, a to je i glasovanje pokazalo, imamo različite stavove o tom pitanju, koje nije bilo predmet naših koalicijskih dogovora ni sporazuma. Nije bilo ni u prijedlogu i programu rada Vlade", rekao je Bačić. O tom pitanju političke stranke koje čine vladajuću većinu imaju svoje stavove koji nisu jednaki i toga su svjesni, kaže Bačić dodajući kako je pobačaj u hrvatskom društvu iznimno kompleksno pitanje, to je znanstveno, pravno, moralno, svjetonazorsko i vjersko pitanje. HDZ-u je važno da je zakon koji je na snazi od 1978. u skladu s Ustavom i ne sprječava pravo žena da do 10. tjedna trudnoće pristupe pobačaju.

ZAGREB – Saborska zastupnica Reformista Natalija Martinčević potvrdila je u petak da je i ona, uz zastupnike SDSS-a i HSLS-a, glasala danas za SDP-ov prijedlog Zakona o medicinskom prekidu trudnoće jer smatra da se kroz priziv savjesti na mala vrata uvodi radikalizacija društva i zabrana pobačaja. „Mi kao Reformisti podržali smo i oporbeni prijedlog zaključka i SDP-ov prijedlog Zakona o pobačaju jer smatramo da se kroz priziv savjesti na koje se poziva sve veći broj liječnika, zapravo na mala vrata uvodi i radikalizacija hrvatskog društva i, na neki način, zabrana pobačaja”, pojasnila je zastupnica Narodne stranke – Reformisti Natalija Martinčević, zašto je, iako je njena stranka dio HDZ-ove saborske većine, podržala u Saboru prijedlog oporbenog SDP-a. Ocijenila je da danas postoji cijeli niz bolnica u kojima se taj zahvat ne može odraditi i žene se na taj način upućuju ili u privatne klinike ili u inozemstvo gdje to skupo plaćaju. „Ako je taj zahvat omogućen hrvatskim zakonima, onda ga svaka bolnica treba omogućiti”, poručila je Martinčević.

OSIJEK – Demograf Anđelko Akrap rekao je u petak u Osijeku da Hrvatska treba oblikovati dugoročnu populacijsku politiku neovisno o nositeljima političke vlasti, što znači da mora oblikovati pronatalitetnu i imigracijsku politiku te politiku što ravnomjernijeg razmještaja stanovništva u prostoru. Akademik Akrap sudjelovao je na znanstvenom skupu koji su pod nazivom „Od Strossmayera do danas – demografska slika Hrvatske“ organizirali Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Zavod za znanstveni i umjetnički rad iz Osijeka. Na predavanju „Hrvatska u demografskoj perspektivi“ upozorio je da se zbog dugogodišnjih nepovoljnih demografskih procesa može očekivati smanjeni priljev radne snage u Hrvatskoj, gospodarska struktura koja ne pogoduje budućem razvoju i mnoštvo sličnih problema. Istaknuo je da su to također problemi visokorazvijenih zemalja, no Hrvatska, dodao je, ima jednu specifičnu sliku – a to je jaka stoljetna emigracija. Drži da se smanjenje broja stanovnika ne događa samo zbog manjeg broja živorođenih, nego i zbog iseljavanja, što znači „demografsko starenje odozdo“.

BLEIBURG – Prvi dio komemoracije „Bleiburškim žrtvama“ održan je u petak poslijepodne misom u župnoj crkvi u Bleiburgu i polaganjem vijenaca na spomenik u Bleiburškom polju, prvi put bez desetaka tisuća sudionika nakon što su austrijske vlasti zabranile dosadašnji način obilježavanja. Na spomenik je, bez nazočnosti medija, položen zajednički vijenac "predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade BiH', zatim vijenac Veleposlanstva Republike Hrvatske u Austriji, posvećen žrtvama bleiburške tragedije, te vijenac Počasnog  bleiburškog voda (PBV) s natpisom na njemu: „Pomorenoj hrvatskoj braći“. Misu u župnoj crkvi u ime biskupskih konferencija Hrvatske i Bosne i Hercegovine predvodio je ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Tomislav Markić, koji je pozvao na molitvu za sve žrtve Drugog svjetskog rata i poraća, one vojnih i civilnih zarobljenika. Posebno je istaknuo žrtve hrvatskog naroda, čija su stradanja počela na tom mjestu, "a svom se silinom nastavila na Križnom putu“, na kojem su brojni ljudi „ubijeni iz osvete komunističke revolucije koju su provodili ratni pobjednici . Oni su ubijeni bez suda i pokopani u nizu masovnih grobnica na poznatim i nepoznatim mjestima, kazao je Markić, dodavši kako mnogi i dalje žeđaju za pravednosti. Kaže kako poziva na molitvu da nas "Bog sačuva paklenoga ognja koji živimo opirući su praštanju i pomirenju, osuđujući i mrzeći one druge, namećući svoje interese naciji, ne osjećajući sućut, ne poštujući ni svoj ni tuđi život“.

ZAGREB – Ministar obrane Mario Banožić reagirao je na prozivku predsjednika Republike Zorana Milanovića za pogodovanje te ustvrdio kako je presedan to što predsjednik Republike iz svojih političkih interesa javno pritišće saborske zastupnike, policiju i DORH. "Osim što danima 'briljira' izjavama o blokadi Finske i Švedske kojima ide na ruku Rusiji ujedno sramoti Hrvatsku i šteti Hrvatima u BiH, danas smo upoznali još jednu nekarakternu i nenormalnu crtu Zorana Milanovića", napisao je na Facebooku Banožić. Predsjednik Milanović ranije u petak je postavio pitanje zašto je Mario Banožić još uvijek na slobodi, referirajući se na informacije koje, rekao je pokazuju da je Banožić kao ministar državne imovine počinio klasično kazneno djelo pogodovanja.  Banožić mu je odgovorio kako je "presedan da imamo predsjednika RH koji javno pritišće saborske zastupnike, policiju i DORH da usmjerava svoje radnje i postupanja onako kako bi on to htio iz svojih političkih interesa". "Sileći oporbu i nadležna tijela da se bave mojim postupanjem oko državnih nekretnina pokazuje da je ili patološki opsjednut sa mnom ili da je osobno involviran u hajku koju provodi nekoliko pojedinaca", poručio je Banožić.

ZAGREB – Za kriminalističke tehničare i policijske službenike MUP je nabavio i isporučio 150 taktičkih prsluka, a uskoro će im isporučiti još 150 komada, izvijestili su u petak iz Ministarstva unutarnjih poslova. Prsluci su izrađeni temeljem specifikacija i tehničkih karakteristika koje je proizvođaču dostavila Služba kriminalističke tehnike. Prsluci su nabavljeni kako bi kriminalistički tehničari u radu na mjestu događaja imali prozračan prsluk te kako bi nadohvat ruke imali osnovna sredstva za rad i istovremeno bili vidljivi i prepoznatljivim ostalim sudionicima na mjestu događaja temeljem službenih oznaka istaknutih na prsluku. MUP je podsjetio da su kriminalistički  tehničari prošle godine opremljeni sa 45 komada taktičkih ruksaka namijenjenih za prijenos opreme i potrošnog forenzičnog materijala, izrađenih temeljem specifikacija koje je proizvođaču dostavila Služba kriminalističke tehnike.

ZAGREB – Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u petak je u Zagrebu upriličilo konferenciju o primjeni pametnih informacijskih rješenja za sigurniji i čišći Jadran. Na skupu je bilo riječi o digitalnim javnim uslugama, važnosti pomorske meteorologije i hidrografije za sigurnost plovidbe i o primjeni pametnih informacijskih i tehničkih rješenja u hrvatskim i talijanskim morskim lukama. Predstavljen je i opis budućih radnji radi unaprjeđenja i ubrzanja administrativnih postupaka u tim lukama, kao i podizanje sigurnosti, a prezentirane su i postojeće aktivnosti hrvatskih i talijanskih projektnih partnera. Skup "Pametna rješenja za sigurniji i čišći Jadran" održan je u okviru projekta Improving Maritime Transport Efficiency and Safety in Adriatic – IMTESA kojim će se uspostaviti mreža nacionalnih pomorskih administracija Hrvatske i Italije te najvažnijih lučkih uprava na Jadranskom moru.

ZAGREB – Osnovne škole „Vladimir Nazor“ iz Nove Bukovice, „Draganići“ i „Viktorovac“ iz Siska, najuspješnije su škole na osmom online kviz natjecanju „Koliko poznaješ Hrvatski sabor koje je održano u petak. Prema preliminarnim rezultatima, od mogućih 90, OŠ Vladimira Nazora i OŠ Draganići osvojile su po 87 bodova, no škola iz Nove Bukovice brže je riješila kviz od škole iz Draganića, pa je zauzela prvo mjesto.  Prije dva tjedna kviz o poznavanju Hrvatskog sabora rješavali su srednjoškolci, najbolje su ga riješili učenici varaždinske Prve gimnazije.