SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 8. srpnja 2022. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

TOKIO
Bivši premijer Shinzo Abe, japanski čelnik s najdužim stažem, preminuo je u petak nakon što je ustrijeljen tijekom kampanje za parlamentarne izbore, objavila je javna televizija NHK. Japanski mediji objavili su ranije da je muškarac otvorio vatru na Abea (67) s leđa iz vatrenog oružja kućne izrade dok je govorio na skupu u zapadnom gradu Nari. Riječ je o prvom atentatu na nekog trenutnog ili bivšeg japanskog premijera od dana predratnog militarizma 1930-ih. Govoreći prije objave Abeove smrti, premijer Fumio Kishida je "najoštrije" osudio pucnjavu, dok su japanski narod i svjetski čelnici izrazili šok zbog nasilja u zemlji u kojoj je političko nasilje rijetkost, a oružje pod strogom kontrolom.

 

ZAGREB

Shinzo Abe oborio je japanski rekord u broju dana provednih na dužnosti premijera, zagovarajući ambiciozne ekonomske reforme, sklapajući uspješne međunarodne saveze i relativno uspješno izbjegavajući skandale. Dvije godine nakon što ga je loše zdravlje prisililo da napusti premijersku dužnost, podlegao je ranama zadobivenim u petak u atentatu tijekom predizborne kampanje. Abe je bio mladoliki 52-godišnjak kad je prvi puta postao premijer 2006., kao najmlađa osoba na toj dužnosti poslije rata. Bio je simbol mladosti i promjena, ali je sa sobom donio i pedigre treće generacije političara kojeg je odgajala elitna, konzervativna obitelj. Prvi mu je mandat bio turbulentan, obilježen skandalima i prijeporima i prekinut iznenadnom ostavkom. 

 

ZAGREB

Hrvatska je službeno započela pregovore o pristupanju Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), objavio je u petak ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman. "Objavljujemo da smo na sastanku sa zamjenikom glavnog tajnika OECD-a Ulrikom Vestergaardom Knudsenom i službeno započeli pregovore", rekao je ministar koji je sudjelovao na sastanku premijera Andreja Plenkovića i Knudsena u Banskim dvorima. "Ovo je za nas povijesni trenutak danas… nakon pristupanja šengenu, nakon ulaska u eurozonu ovo će doista biti 'šlag na torti'", istaknuo je on u izjavi za novinare. Knudsen se složio s njim da je riječ o povijesnom trenutku i rekao je da Hrvatska to čini kao bi stvorila bolji život za svoje građane.

 

NUSA DUA

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je u petak na sastanku skupine G20 odbacio "pomahnitale" kritike zapada glede rata u Ukrajini, a suparnike Rusije je prekorio zbog propuštene prilike da se pozabave svjetskim gospodarskim problemima. Indonezija, zemlja domaćin samita, pozvala je skupinu da pomogne okončati rat u Ukrajini na sastanku koji je u istoj prostoriji okupio neke od najvećih kritičara ruske invazije i ruskog šefa diplomacije. "'Agresori', 'osvajači', 'okupatori' – čuli smo mnoge stvari danas", rekao je Lavrov novinarima. Dodao je da je zapadna rasprava "gotovo odmah, čim su dobili riječ, zalutala u pomahnitalo kritiziranje Ruske Federacije u vezi sa situacijom u Ukrajini".

 

JERUZALEM

Palestinski predsjednik Mahmud Abas i izraelski ministar obrane Benny Gantz održali su u četvrtak rijedak sastanak na okupiranoj Zapadnoj obali u pokušaju da smire napetosti i da se usuglase oko sigurnosnih pitanja nekoliko dana prije posjeta američkog predsjednika Joe Bidena toj regiji. Gantz je na Twitteru napisao da je sastanak u četvrtak u Ramallahu "održan u pozitivnoj atmosferi" i da se raspravljalo o "civilnim i sigurnosnim izazovima" u regiji. "Pristali smo održavati blisku sigurnosnu suradnju i izbjegavati djelovanje koje bi moglo izazvati nestabilnost", rekao je Gantz. Abas je "naglasio važnost stvaranja političkog horizonta, poštujući potpisane sporazume i zaustavljajući djelovanje i mjere koje vode pogoršanju situacije", napisao je na Twitteru Husein al-Šeik, viši palestinski dužnosnik.

 

LJUBLJANA

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u petak se u obraćanju slovenskim parlamentarcima i državnom vrhu zahvalio na potpori u borbi Ukrajine protiv ruske agresije i upozorio na opasnosti koje prijete europskoj stabilnosti djelovanjem Rusije na različitim područjima. "Rusija koristi različite instrumente da bi nas uništila. Njena meta nije samo Ukrajina nego Europa kao najvažniji cilj, žele slomiti Ukrajinu, ali i europsku stabilnost", kazao je Zelenskij obraćajući se video-linkom s, kako je sam rekao, lokacije blizu fronta. On se obratio članovima slovenskog parlamenta na izvanrednoj sjednici Državnog zbora kojoj su prisustvovali i predsjednik države Borut Pahor, premijer Robert Golob, te svi ministri njegove vlade.

 

PRAG

Češka je spremna razmotriti druge opcije za produljenje mandata europske vojne misije u BiH Althea ako to Rusija blokira u Vijeću sigurnosti UN-a, izjavila je u petak u Pragu češka ministrica obrane Jana Černohova. “Čekamo kakva će biti pozicija Rusije. Učinit ćemo sve da se ta misija nastavi, spremni smo povećati broj vojnika i osigurati novi mandat pod okriljem UN-a, ali ako to ne bude moguće, imamo spremne druge opcije”, izjavila je ministrica Černohova skupini briselskih dopisnika koji borave u Pragu u povodu preuzimanje rotirajućeg predsjedništva Vijećem EU-a. Sadašnji mandat misiji Althea istječe početkom studenoga. Na Zapadu postoji bojazan da bi Rusija mogla glasati protiv produljenja vojne misije Althea u BiH koju čine vojnici europskih vojnih snaga (EUFOR), što bi posljedično moglo ugroziti stabilnost i mir u toj zemlji.