Snažan rast Bayerovog prihoda i dobiti u prvom tromjesečju

KOELN, 10. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Njemačka farmaceutska tvrtka Bayer izvijestila je u utorak da su joj prihod i dobit snažno porasli u prvom tromjesečju, izdvojivši rezultate u poslovanju s kemikalijama za poljoprivredu.

Dobit prije kamata, poreza, amortizacije i deprecijacije, prilagođena za posebne stavke, porasla je za 27,5 posto, na 5,25 milijardi eura.

Neto dobit poskočila je za 57,5 posto, na 3,29 milijardi eura.

Kada se isključe promjene valutnih tečajeva i prodaja i kupnja imovine, prihod je uvećan za 14,3 posto, na 14,64 milijarde eura.

Najsnažnije je u prva tri ovogodišnja mjeseca porastao prihod u odjelu proizvoda za poljoprivredu, za 21,6 posto, na 8,4 milijarde eura, zahvaljujući podignutim cijenama i većem obujmu prodaje.

Proizvođač lijekova, biotehnoloških proizvoda, robe široke potrošnje i poljoprivrednih kemikalija ističe da ruska invazija na Ukrajinu nije negativno utjecala na njegove rezultate.

Rusija i Ukrajina ne spadaju među deset ključnih Bayerovih tržišta, ističu, dodavši da dvije zemlje čine samo oko tri posto njihovog ukupnog prihoda.

"Situacija u prvom tromjesečju nije negativno utjecala na prihod i dobit grupe", naglasili su.

„Prioritet nam je i dalje sigurnost naših 700 kolega u Ukrajini. Njima i njihovim obitelljima nastojimo osigurati financijsku pomoć, sklonište i pomoć pri evakuaciji", priopćila je tvrtka.

Uprava je potvrdila procjene godišnjih rezultata, objavljene u ožujku.

"Naša godišnja procjena za 2022. i dalje očituje samopouzdanje, unatoč velikoj neizvjesnosti koja uključuje moguću nestabilnost nabavnih lanaca i opskrbe energijom", rekao je izvršni direktor Werner Baumann.