Studija: Paxlovid neučinkovit u sprječavanju širenja koronavirusa

WASHINGTON, 30. travnja 2022. (Hina/Reuters) - Pfizerov lijek za liječenje koronavirusa Paxlovid neefikasan je u sprječavanju širenja zaraze među članovima istog domaćinstva, pokazala je velika studija. 

Pfizer je proveo istraživanje među 3000 odraslih koji su bili blizak kontakt osobe zaražene koronavirusom. Oni su primali terapiju Paxlovidom u trajanju od pet ili deset dana ili dobivali placebo. 

Osobe koji su primale lijek pet dana imale su 32 posto manje izglede da će biti zaražene od ljudi iz kontrolne skupine. Desetodnevna terapija te je izglede povećala na 37 posto. Pfizer je, međutim, priopćio da je ta razlika statistički zanemariva i da može biti plod slučajnosti. 

Studija je zato potvrdila rezultate prijašnjih istraživanja da je lijek 90 posto uspješan u sprječavanju bolničkog liječenja ili smrti oboljelih od covida. 

"Iako smo razočarani ishodom istraživanja o sprječavanju širenja zaraze, on ne utječe na snažnu učinkovitost u liječenju koju smo vidjeli u ranijim istraživanjima", rekao je izvršni direktor Pfizera Albart Bourla. 

Paxlovid je antiviralni lijek koji je odobren za uvjetnu ili hitnu upotrebu u više od 60 zemalja svijeta.