U Hrvatskoj svaka četvrta osoba barem jednom proba neku drogu

U Hrvatskoj je svaka četvrta osoba barem jednom u životu uzimala neku ilegalnu drogu, naglašeno je u ponedjeljak na tematskom skupu HZJZ-a o suzbijanju zloporabe droga, a prema podacima za 2023. između 5500 i 6000 osoba liječeno je zbog ovisnosti te su 80 posto njih ovisnici o opijatima. 

Tematski skup o suzbijanju zloporabe droga  održan je u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) u suradnji s Ministarstvom pravosuđa i uprave, Ministarstvom unutarnjih poslova, Državnim odvjetništvom RH i Pravosudnom akademijom.

Sudionici su istaknuli da se u Hrvatskoj u zadnje vrijeme bilježi smanjenje broja osoba koje koriste opijate, ali raste broj korisnika psiho stimulansa. 

“U Hrvatskoj kanabis je najčešća droga te je 22 posto stanovnika Hrvatske u zadnjih godinu dana probalo kanabis” izjavio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.  

Rekao je da je HZJZ proširio mrežu službe za bolničko liječenje ovisnosti, sistemom otvorenih vrata, gdje će svatko moći doći bilo zbog mentalnih problema bilo zbog problema o ovisnosti. 

Istaknuo je da fentanola, opasnog sintetskog opijata koji je 50 puta jači od heroina, još uvijek nema u Hrvatskoj.

Pomoćnik ravnatelja HZJZ-a Željko Petković upozorio je kako postoji opasnost od probijanja fentanola na hrvatsko tržište, jer se u Afganistanu uništavaju zalihe heroina što bi moglo dovesti do širenja fentanola kao zamjene na narkotržište. 

Izvijestio je kako je u tijeku priprema pilot projekta HZJZ-a uvođenja kućnih doza naloksona, koji je hitna terapija u slučaju predoziranja kako bi na neki način pomogli u tim slučajevima. Dijelili bi se bliskim osobama opijatskih ovisnika da bi mogli prijevremeno reagirati.

Državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa i uprave Vedrana Šimundža Nikolić rekla je da se “godišnje donese preko stotina presuda, a ako se gledaju općinski sudovi i među tisućama presuda vezano uz zlouporabe droga”.

Lani oko 10.500 zapljena droge, zaplijenjeno 740 kg kokaina i 6 tona kanabisa

Dražen Rastović, voditelj Službe kriminaliteta droga istaknuo je kako je droga veliki problem ne samo za Hrvatsku nego za cijelu Europu i da zadnje izvješće Europskog vijeća kaže kako je stanje u Europi alarmantno. 

“Hrvatska još nema epidemiju ovisnosti, kod nas se droga još uvijek prodaje prikriveno te nema otvorenih narko scena”, izjavio je Rastović. 

Istaknuo je da postoji veliki pritisak tijekom ljetnih sezona te festivala elektroničke glazbe. 

Broj zapljena svih vrsta droga u 2023. je gotovo 10.500, a zaplijenjeno je, među ostalim 740 kilograma kokaina te šest tona kanabisa, rekao je voditelj Službe kriminaliteta droga Rastović.

Pomoćnik ravnatelja HZJZ-a Željko Petković istaknuo je kako se 70 posto zapljena odnosi na kanabis. 

Na tematskom skupu o suzbijanju zloporabe droga sudjelovali su i suci, državni odvjetnici, policijski, probacijski i zatvorski službenici te zdravstveni djelatnici.