AI4Health.Cro poziva na AI rješenje problema rehospitalizacije

Europski digitalni inovacijski centar za primjenu umjetne inteligencije u zdravstvu i medicini,  AI4Health.Cro pozvao je u ponedjeljak inovatore, IT i medicinske stručnjake da se do 18. veljače prijave na inovacijsko natjecanje za AI rješenje problema rane rehospitalizacije.

Problem rane rehospitalizacije je jedan od gorućih problema u zdravstvu, priopćeno je iz AI4Health.Cro u Zagrebu, uz poziv inovatorima.

AI4Health.Cro je neprofitni, javno-privatni konzorcij koji AI vidi kao ključnu za napredak zdravstva. Konzorcij okuplja 15 partnera uz Institut Ruđer Bošković kao koordinatora, a financira se s 2,9 milijuna eura u sklopu programa Digitalna Europa te NPOO-a u jednakim omjerima, u trajanju od tri godine.

“Rani ponovni prijemi pacijenata u bolnicu, koji se dogodi u roku od 30 dana od prvotnog otpusta, stvaraju značajan financijski pritisak na zdravstvene sustave te utječu na oporavak pacijenata te kvalitetu života. Riječ je o gorućem problemu u zdravstvu diljem svijeta koji, primjerice, u SAD- u godišnje generira trošak veći od 25 milijardi dolara”, navodi se u priopćenju.

Brojne studije sugeriraju da bi se s boljim prediktivnim modelima, optimizacijom procesa korištenja kliničkih podataka, zdravstvenim intervencijama, poput prijelazne ili dodatne skrbi, značajan dio tih prijema, čak do 50 posto, mogao spriječiti.

Konzorcij stručnjaka okupljen na projektu AI4Health.Cro smatra da rješenje leži u primjeni AI tehnologija.

“Analizirajući velike skupove kliničkih podataka, ova tehnologija može identificirati pacijente s visokim rizikom od ponovnog prijema, osigurati ciljane intervencije i kontinuiranu skrb, uz bolje ishode za pacijente i učinkovitost zdravstvene skrbi”, naglasila je dr. Anja Barešić, koordinatorica projekta AI4Health.Cro s Instituta Ruđer Bošković.

”Na AI4Health.Cro natjecanje mogu se prijaviti sve punoljetne osobe. U razdoblju provedbe natjecanja koje će trajati do 12. travnja, sudionicima ćemo osigurati adekvatnu podršku i pristup stvarnim anonimiziranim podacima kako bi došli do konkretnog i primjenjivog rješenja u zdravstvenom sustavu”, rekao je Frane Šesnić, direktor Zagrebačkog inovacijskog centra – ZICER.

Prijave su otvorene do 18. veljače 2024., a detalji o natjecanju i prijavnom procesu dostupni su na: https://ai4healthcro.eu/?ht_kb=otvorene-su-prijave-za-ai4health-cro-inovacijsko-natjecanje

Uz IRB, konzorcij AI4Health.Cro čine: Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju, Klinika Magdalena, Ministarstvo zdravstva RH, Dom zdravlja Zagreb – Centar, HZJZ, HZZO, Medicinski fakultet u Splitu, Tehnički fakultet u Rijeci, Zagrebački inovacijski centar, Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, Mreža znanja, FeelsGood Capital Partners, te tvrtke IN2, Ericsson Nikola Tesla i NEWTON Technologies Adria.