Aplikacija za dijagnosticiranje žutice kod novorođenčadi mogla bi “spasiti živote”

LONDON, 3. lipnja 2022. (Hina/dpa) - Mobilna aplikacija za dijagnosticiranje teške žutice kod novorođenčadi mogla bi spasiti brojne živote u siromašnijim dijelovima svijeta, pokazuju rezultati nove studije.

U studiji, čiji su koautori istraživači s UCL-a i Sveučilišta u Gani, aplikacija pod nazivom neoSCB korištena je za skeniranje očiju više od 300 novorođenčadi u Gani, nakon što je pilot studija provedena na 37 novorođenčadi 2020. godine. 

Aplikacija, koju su razvili znanstvenici i inženjeri UCL-a, korištena je za analizu fotografija snimljenih pametnim telefonom kako bi se izmjerilo žutilo u bjeloočnicama novorođenčadi – znak neonatalne žutice.

Studija je usporedila učinkovitost aplikacije s konvencionalnim metodama probira i otkrila da je među 336 testiranih beba ispravno identificirala 74 od 76 novorođenčadi s teškom žuticom.

Studija je pokazala da je to u skladu s preciznošću najčešće metode probira, neinvazivnog uređaja poznatog kao transkutani bilirubinometar koji je identificirao svih 76 beba sa žuticom.

Terence Leung s UCL-a, koji je razvio tehnologiju za aplikaciju, rekao je da je studija pokazala da je aplikacija jednako dobra kao i komercijalni uređaji koji se preporučuju. 

Dodao je da je potreban samo pametan telefon koji je puno jeftiniji od komercijalnog uređaja. 

"Nadamo se da će se naša tehnologija, nakon što se uvede u široku upotrebu, moći koristiti za spašavanje života novorođenčadi u dijelovima svijeta koji nemaju pristup skupim uređajima za probir", rekao je.

Voditeljica studije Christabel Enweronu-Laryea sa Sveučilišta u Gani rekla je da je metoda aplikacije bila "prihvatljiva" za majke u urbanim i ruralnim područjima koje su sudjelovale u studiji.

Žutica je česta i obično bezopasna kod novorođenčadi. No u teškim slučajevima, bilirubin, pigment koji uzrokuje žutu boju kože, može ući u mozak i dovesti do smrti ili gubitka sluha, zastoja u razvoju i neuroloških stanja.

Od teške žutice umre oko 114.000 novorođenčadi svake godine i uzrokuje 178.000 slučajeva invaliditeta u svijetu.

U većem riziku od teške žutice su bebe u siromašnijim zemljama.