Dijabetičari i zaslađena pića? Ne, umjesto toga radije pijte ovo

LONDON, 24. travnja 2023. (Hina/dpa) - Osobe koje boluju od dijabetesa tipa 2 trebale bi zaslađene napitke zamijeniti kavom, čajem i vodom da bi smanjile potencijalno preranu smrt, pokazalo je američko istraživanje.

Studija, čiji su rezultati objavljeni u časopisu British Medical Journal (BMJ), otkrila je da je takva jednostavna izmjena navika povezana s nižom stopom od prijevremene smrti od posljedica kardiovaskularnih bolesti i ostalih uzroka.

Stručnjaci, među kojima i oni s američkoga harvardskog Medicinskog fakulteta, analizirali su podatke o 15.486 ljudi kojima je dijagnosticiran dijabetes tipa 2. 

74 posto ispitanika činile su žene prosječne dobi od 61 godine života.

Upitnikom je provjereno što su ispitanici konzumirali od napitaka, a podaci su ažurirani svake dvije do četiri godine.

U 18,5 godina praćenja sudionika istraživanja u njih 3447, ili 22 posto razvile su se kardiovaskularne bolesti, a evidentirano je 7638, ili 49,3 posto smrtnih ishoda.

Podaci su pokazali da je među ispitanicima koji su konzumirali najviše zaslađenih pića uočena za petinu veća vjerojatnost od ranije smrti iz bilo kojeg zdravstvenog razloga.

U onih koji su pili veće količine vode uočen je za 23 posto manji rizik od preuranjene smrti, u osoba koje su konzumirale veće količine kave (do šest šalica dnevno) zabilježen je za 26 posto manji rizik od preuranjene smrti, među osobama koje su konzumirale veće količine čaja on je bio 21 posto manji, a za 12 posto je bio manji  u ispitanika koji su pili mlijeko s manje mliječne masti. 

Kad su posrijedi kardiovaskularne bolesti pokazalo se da je konzumiranje zaslađenih napitaka povezano s 25 posto većim rizikom od razvoja te skupine bolesti i 29 posto većim rizikom od smrtnog ishoda od posljedica kardiovaskularnih komplikacija. 

Manji je rizik uočen i kada su ispitanici konzumirali kavu s mlijekom s niskim udjelom masti.

Autori studije ističu da je riječ o opservacijskoj studiji, a ne uzročno-posljedičnim dokazima.

Zaključuju da je ipak dobro zamijeniti konzumaciju zašećerenih napitaka, napitaka zaslađenih umjetnim sladilima, voćnih sokova, ili punomasnog mlijeka kavom, čajem i običnom vodom jer je takvo ponašanje "povezano s nižom smrtnošću od bilo kojeg zdravstvenog stanja".

Dijabetes tipa 2 usko je povezan i s pretilošću. Pritom je puno vjerojatnije da će se takvo stanje češće razviti u pretilih nego u osoba zdrave tjelesne težine. 

U popratnom uvodniku za BMJ Nita Forouhi sa Sveučilišta u Cambridgeu napisala je da je svrha studije aktualiziranim podacima pridonijeti dosadašnjim saznanjima i dokazima o povezanosti zaslađenih napitaka i dijabetesa tipa 2.

Dodala je da ipak ostaju otvorena pitanja poput onih o učinku dodavanja šećera u kavu, ili čaj te o utjecaju na bolest ostalih omiljenih napitaka poput milkshakea, smoothieja, ili vruće čokolade.