I mali višak kg povećava izglede za operaciju koljena za 30 posto

ZAGREB, 26. listopada 2022.  (Hina/dpa) - U osoba koje u srednjim godinama na težini dobiju prosječno pet, šest kilograma liječnici su uočili znatno veću vjerojatnost za potrebom zamjene zgloba koljena u starijoj životnoj dobi, pokazalo je novo istraživanje.

Pretilost

Vjerojatnost potpune zamjene zgloba u žena koje su se udebljale 5 kg iznosi 34 posto, a među muškarcima 25 posto. 

Rezultati nove studije, koji će biti predstavljena uskoro na Međunarodnom kongresu o pretilosti u australskom Melbourneu otkrivaju da čak i relativno malo povećanje tjelesne težine u pojedinaca povećava izglede za razvoj osteoartritisa koljena, najčešćeg uzroka bola u koljenu i potrebe za operativnim zahvatom. 

Osteoartritis, poznat i kao osteoartroza ili samo artroza, kronična je progresivna degenerativna bolest zglobova čiji je osnovni uzrok propadanje zglobne hrskavice.

Nakon kardiovaskularnih bolesti osteoartritis je drugi najčešći uzrok kronične onesposobljenosti i to prvenstveno zglobova kuka i koljena, zbog čega je neizmjerno važna prevencija.

Ne postoji lijek za osteoartrozu, ali postoje brojni načini kojima se simptomi mogu ublažiti. Uz lijekove za ublažavanje bolova vrlo je važna promjena načina života, ističu stručnjaci, dodajući da u nekim slučajevima preostaje jedino operativni zahvat zamjene zgloba koljena.

"Gubitak težine može pridonijeti ublažavanju simptoma osteoartritisa koljena, jer se tako smanjuje opterećenje zglobova, kao i izgledi za nastanak štetnih upala", rekla je profesorica Anita Wluka s australskog Sveučilišta Monash, koja je vodila istraživanje.

"No treba naglasiti da je teško smanjiti ukupnu tjelesnu težinu za najmanje 10 posto kako bi se minimalno utjecalo na smanjenje bola u koljenu, a još je teže tu težinu i održati, osobito kad je prisutan osteoartritis koji smanjuje pokretljivost. Raspolažemo dokazima po kojima je održavanje optimalne tjelesne težine za pacijenta lakši i dostižniji cilj od njezina gubitka, pa smo proveli istraživanje o tomu na koji je način debljanje povezano sa simptomima i razvojem osteoartritisa."

Dr. Wluka i članovi njezina tima proučili su dosadašnje studije o korelaciji debljanja i osteoartritisa koljena.

Analizirali su 20 prethodnih studija u kojima su sudjelovale stotine tisuća pacijenata.

Rendgenske snimke upućuju na to da sveukupno povećanje tjelesne mase znatno utječe na promjene na zglobu, na pojavu bola, ukočenosti i u konačnici promjene kvalitete života nagore.

Zbog debljanja i viška kilograma dolazi do oštećenja hrskavice, kostiju i ostalih dijelova zglobova. Proučivši konkretno dvije studije kojima je obuhvaćeno više od 250.000 sudionika, autori su zaključili da povećanje tjelesne težine znatno povećava izglede za operativni zahvat potpune zamjene zgloba koljena.

"Prevencija razvoja osteoartritisa i usporavanje njegove progresije ne bi samo smanjili potrebu za operacijom, već bi smanjili i pritisak na zdravstvene službe koje se, zbog starenja populacije, koja je istodobno u zapadnom svijetu sve deblja, suočava sa sve većom potražnjom za operativnim zahvatima", rekla je Wluka. 

"Održavanje optimalne tjelesne težine u srednjim godinama smanjilo bi rizik od razvoja osteoartroze koljena, a kod onih koji od nje već boluju smanjilo bi bol, gubitak funkcije koljena, kao i potrebu za skupom operacijom", zaključila je. 

(Hina) xmh ymh

TAGOVI