Istraživački medicinski centar Split dobio građevinsku dozvolu

Klinički bolnički centar (KBC) Split dobio je građevinsku dozvolu za Istraživački medicinski centar Split (IMCS), a partner u projektu im je Medicinski fakultet Split, doznaje se u srijedu u KBC-u. 

Rad na projektu je započeo 2017. godine, kada se sastala radna skupina sastavljena od najistaknutijih znanstvenika iz KBC-a i Medicinskog fakulteta. Projekt je 2018. prijavljen na natječaj Europskog fonda za regionalni razvoj – Operativni program Regionalna konkurentnost te je dobio više od milijun eura za izradu projektne dokumentacije, kažu u splitskom KBC-u.

Izgradnja Istraživačkog medicinskog centra planirana je na Križinama tako da povezuje KBC i Medicinski fakultet u objektu s pet nadzemnih katova i tri podzemna kata ukupne površine 27.000 četvornih metara. 

Centar će sadržavati osam laboratorija za humanu genetiku, biologiju stanica i tkiva, bioinformatiku, analizu podataka i statistiku, srčano-žilnu medicinu i medicinu životnog stila, tumore i onkologiju, neuro-degenerativne bolesti i neuroznanost, regenerativnu medicinu i rehabilitaciju te za razvoj i vrednovanje novih alata, lijekova i postupaka u kliničkoj medicini.

U pripremi projekata, koji bi se nastavili u novom istraživačkom centru, već je formiran interdisciplinarni tim, kao i istraživačke skupine, tako da znanstveni rad i organizacija prate ostale aktivnosti u realizaciji projekta, ističu u KBC-u.