Korištenje privatnog telefona na poslu može ublažiti stres?

Pregledavanje društvenih mreža na privatnom telefonu, rezerviranje letova, čak i slanje brzog odgovora s palcem gore u aplikaciji za slanje poruka: to je sve obično nepovezano s poslom koji biste trebali raditi.

Posao mobitel

Neke tvrtke na privatne pametne telefone gledaju kao na nešto što ometa posao, čak tjeraju radnike da svoje uređaje ostave u ormariću prije ulaska u ured ili trgovinu.

Ali, takve vrste zabrana mogle bi biti kontraproduktivne, prema australskim i irskim znanstvenicima, koji kažu da korištenje privatnih telefona na poslu ne utječe na produktivnost i čak može smanjiti stres.

Tim Sveučilišta Galway i Sveučilišta Melbourne proveo je godinu dana prateći 40 zaposlenika kojima je bilo dopušteno koristiti privatne telefone u europskoj podružnici neimenovane globalne farmaceutske tvrtke.

Tim je to usporedio s drugom skupinom ispitanika koji nisu smjeli koristiti svoje telefone dok su bili na poslu.

Otkrili su da oni koji koriste privatne telefone nisu imali ništa lošije radne rezultate od kolega koji ih nisu koristili i da se problemi koji proizlaze iz preklapanja posla i privatnog života smanjuju kad se ukine zabrana korištenja privatnih pametnih telefona na radnom mjestu u svrhe nevezane uz posao.

Radnici, obuhvaćeni istraživanjem, ranije su se žalili na “restriktivan pristup” tvrtke prema korištenju osobnih telefona, koji datira iz 1990-ih, rekavši da se osjećaju “isključeno”.

Podržali su ih neki članovi menadžerskog tima koji su ocijenili ograničenja kao “tehnofobna”, a i u neskladu s pravilima u drugim podružnicama iste tvrtke.

“Menadžeri moraju shvatiti neželjene posljedice prisilne zabrane privatnih pametnih telefona”, rekao je Eoin Whelan sa Sveučilišta Galway.

“Sprečavanje upotrebe telefona na radnom mjestu može povećati sukob između poslovnog i privatnog života, što zauzvrat ima značajne implikacije na radni učinak, zadovoljstvo poslom, izostanak s posla, namjere promjene, kao i opću dobrobit”, dodao je Whelan.