Kranijalna kirurgija datira još iz brončanog doba!

TEL AVIV, 1. ožujka 2023. (Hina/dpa) - Nedavno objavljena studija pokazuje da su ljudi u regiji istočnog Sredozemlja već bili podvrgnuti kranijalnoj operaciji u kasnom brončanom dobu.

Ostaci u arheološkom nalazištu Tel Megiddo u Izraelu pružaju dokaze da su se takozvane trepanacije, također poznate kao trefinacije, već izvodile u regiji u to vrijeme, navodi se u znanstvenom izvješću objavljenom u znanstvenom časopisu PLOS ONE.

Danas se slična metoda koristi s kraniotomijom za stvaranje pristupa mozgu, primjerice u slučaju tumora mozga ili povišenog intrakranijalnog tlaka.

Znanstveni tim tim predvođen Rachel Kalisher sa Sveučilišta Brown u Sjedinjenim Državama pregledao je ostatke dvojice muškaraca iz više klase koji su živjeli oko 1500 godina prije Krista i najvjerojatnije su bili braća.

Prema istraživanju, jedan od njih dvojice imao je četvrtastu rupu u čeonoj kosti lubanje, veličine oko 3 centimetra. Komad kosti je vjerojatno bio kirurški uklonjen.

Analiza kostiju je pokazala da su braća dugo bila teško bolesna. Jedan je umro kao stariji tinejdžer ili u ranim 20-ima, a drugi u dobi od 21 do 46 godina. Možda su podlegli zaraznim bolestima poput tuberkuloze ili gube.

U grobu dvojice muškaraca pronađeni su ostaci visokokvalitetne hrane i keramičkih posuda, izvijestili su znanstvenici. To sugerira da su pripadali višoj klasi i da nisu bili izopćeni unatoč bolesti, rekli su.

Znanstvenici su rekli da je ovo važna studija slučaja za daljnje istraživanje veza između statusa, bolesti i liječenja u društvima tijekom vremena.