Nekoliko kineskih tvrtki predstavilo svoje AI chatbotove

ZAGREB, 31. kolovoza 2023. (Hina/Reuters) – Četiri kineske tehnološke tvrtke, uključujući Baidu i SenseTime, u četvrtak su nakon odobrenja vlasti predstavile svoje chatbotove umjetne inteligencije.

Baidu, vodeća kineska tražilica, priopćila je da je njihov chatbot, sličan ChatGPT-u, sada potpuno dostupan javnosti. Glasnogovornik SenseTimea je Reutersu priopćio kako je njihov chatbot SenseChat također „potpuno dostupan svim korisnicima”. 

U četvrtak su slične aplikacije lansirala i dva kineska startupa, Baichuan Intelligent Technology i Zhipu AI. 

Dionice Baidua i SenseTimea su na burzi u Hong Kongu rano narasle za 3,1  i 2,7 posto. Kina, za razliku od drugih država, traži sigurnosnu procjenu prije puštanja AI proizvoda na tržište. 

Vlasti su nedavno pojačale svoju potporu tvrtkama koje razvijaju umjetnu inteligenciju, područje koje je postalo novo polje natjecanja sa Sjedinjenim Državama. 

Kineski mediji prenose kako je odobrenje vlasti zasad dobilo 11 tvrtki, uključujući vlasnika TikToka ByteDance i Tencent Holdings. Te tvrtke još nisu komentirale svoje planove na području AI-ja. 

Još uvijek se ne zna je li odobrenje dobio i Alibaba, no glasnogovornik tvrtke rekao je kako je ona prijavila svoj AI model Tongyi Qianwen koji očekuje lansiranje. 

Izlazak na tržište prije drugih za neku kinesku tvrtku smatra se ključnom u iznimno konkurentnoj kineskoj internetskoj industriji. Baiduov Emie Bot u četvrtak je prvi po broju preuzimanja na Appleovoj trgovini u Kini. 

„Mislim da oni koji su odobreni prije imaju raniju prednost da poboljšavaju svoj proizvod brže od konkurencije”, rekao je Kai Wang, analitičar Morningstara. 

Tvorac ChatGPT-a, tvrtka OpenAI, idućih bi 12 mjeseci trebala zaraditi više od milijardu dolara, objavio je u utorak časopis The Information.