Nova metoda liječenja onokoloških bolesnika

ZAGREB, 6. listopada 2022. (Hina) -Zaklada "Zora" i stručni suradnici predstavili su u srijedu projekt uvođenja četiri oblika stanične imunoterapije u kliničku praksu liječenja tumora, što je složena i komplicirana metoda koja se koristi kod onkoloških bolesnika na kojima drugi oblici liječenja više ne djeluju.

Od četiri terapijske metode najuspješnije je liječenje CAR-T stanicama koje funkcionira tako da se od pacijenta uzimaju stanice, koje se, nakon što ih se genetički modificira, vraćaju natrag u njega. Taj proces traje minimalno tri, a prosječno pet tjedana, zato što se tzv. "komercijalne stanice" koje se vraćaju u pacijenta proizvode na ograničenom broju mjesta i s ograničenim kapacitetima, kazao je hematolog Igor Aurer sa Zavoda za hematologiju zagrebačkog KBC-a. 

Dodao je i da se to u Hrvatskoj koristi samo za liječenje B-velikostaničnih limfoma u odraslih i akutne limfoblastične leukemije kod mlađih od 20 godina, što je preograničen broj bolesnika. Od četiri postojeća pripravka, u Hrvatskoj se koristi samo jedan, istaknuo je Aurer.

Cijene liječenja po pacijentu iznose oko 350.000 dolara, i to ne uključujući kliničke troškove, rekao je izvršni direktor neprofitne američke organizacije "Caring Cross" Boro Dropulić, čija će se nova generacija vektora koristiti za modificiranje stanica u Hrvatskoj.

Organizacija nastoji potaknuti i lokalnu proizvodnju pripravaka jer bi ih na taj način bolnice mogle proizvoditi same. To bi ih učinilo jeftinijima i brže dostupnima pacijentima kojima je vrijeme krucijalno.

Za proizvodnju pripravaka zadužen KBC Sestre milosrdnice

Zato će za proizvodnju pripravaka u Hrvatskoj biti zadužen KBC Sestre milosrdnice, gdje će se, uz Dječju bolnicu Srebrenjak, obavljati i kontrola njihove kvalitete. Liječenje će se provoditi u zagrebačkom KBC-u, a suradnja je uspostavljena i s KBC-om Split te KB-om Merkur.

Ostale su tri metode liječenja tumor-infiltrirajući limfociti, koji su visoko učinkoviti u liječenju metastatskog raka dojke 2, zatim tumorska cjepiva, koja produžuju život pacijenata s karcinomom prostate i pluća, te onkolitički virusi, koji djeluju kod pacijenata s glioblastomom, izjavio je imunolog iz Dječje bolnice Srebrnjak i idejni začetnik projekta Mladen Merćep.

Kako bi stanična imunoterapija postala dio kliničke prakse treba nabaviti skupocjenu opremu, a za uvođenje sva četiri oblika terapije potrebno je 2,5 milijuna eura.

Zaklada "Zora" zato je pokrenula donatorsku kampanju u čijoj je prvoj fazi potrebno prikupiti milijun eura za pokretanje liječenja CAR-T stanicama.

Nakon toga, pacijenti bi u roku od godine dana mogli bi dobiti CAR-T pripravak za terapiju.

(Hina) xbsok ymd

TAGOVI